Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA: TAKSA ZA STAMBENI OBJEKAT DO 100 KVADRATA POVEćANA SA 3.000 NA 5.000 DINARA, A ZA OBJEKAT OD 200 KVADRATA SA 10.000 NA 15.000 DINARA


U narednih godinu dana 1,5 miliona bespravno sagrađenih objekata u Republici Srbiji trebalo bi da bude legalizovano.

Predlog zakona o ozakonjenju objekata nalazi se u skupštinskoj proceduri, a poslanici će ga razmatrati 17, novembra 2015. godine na Šestoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini.

U odnosu na provobitni Nacrt zakona, napravljene su dve izmene pa je taksa za stambeni objekat do 100 kvadrata povećana sa 3.000 na 5.000 dinara, a za objekat od 200 kvadrata sa 10.000 na 15.000 dinara.

Vlasnici koji su u prethodnom periodu već podneli zahtev za legalizaciju, a kojih ima oko 750.000, platiće samo taksu, nakon čega ih država upisuje u katastar i oni postaju vlasnici svoje nekretnine.

Procedura nije komplikovana ni za one koji dosad nisu podneli nijedan zahtev. Oni će morati uz taksu da izvade samo jedan dokument - izveštaj o zatečenom stanju, koji će raditi licencirani inženjeri i geodete.

Odmah po usvajanju zakona inspekcija će izaći na teren i krenuti sa popisivanjem nelegalnih objekata, pa će svi koji su gradili bespravno dobiti rešenja o rušenju.

Svaki pokušaj nelegalne gradnje nakon usvajanja zakona biće sprečen izradom satelitskih snimaka, koji će biti napravljeni na dan stupanja zakona na snagu. Posle tog dana, svaki nelegalni kvadrat koji se ne nalazi na tom snimku neće moći da bude legalizovan i biće srušen.

Objekti za koje vlasnici ne pokrenu proces ozakonjenja i ne plate taksu biće takođe srušeni, kao i objekti za koje je zahtev za legalizaciju ranije odbijen, ali i oni koji su građeni u parkovima prirode i na klizištima.

Od ovog zakona očekuje se prihod od oko 10 milijardi dinara, koji će biti uložen u uređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama i gradovima.

Izvor: Vebsajt Blic, Gorica Avalić, 13.11.2015.
Naslov: Redakcija