Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: NEOPHODNO USVAJANJE NOVOG PROPISA, JER SE VELIKI BROJ PRAVILNIKA KOJI REGULIšU TEHNIčKE PREGLEDE, AUTO-šKOLE, REGISTRACIJU, DELIMIčNO ILI UOPšTE NE PRIMENJUJU


Iako je prošle godine bio najavljen kao hitan, novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima još nije ni predložen. Promenu važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US i 55/2014) predložilo je više ministarstava nakon tragičnih udesa u kojima su stradali mladi ljudi. Bilo je dosta polemike i tražila su se nova rešenja.

Donošenje novog Zakona svi očekuju jer se veliki broj pravilnika koji regulišu tehničke preglede, auto-škole, registraciju, delimično ili uopšte ne primenjuju.

U MUP-u kažu da je problem nastao oko sredstava koja se ubiraju od kazni,što je na godišnjem nivou oko 40 miliona evra. Ta sredstva dele saobraćajna policija i lokalne samouprave na kojima je učinjen prekršaj.

U MUP-u se zalažu da se bolje opremi saobraćajna policija i da njoj pripadne veći deo kolača jer, kako kažu, praksa je pokazala da se sredstva na lokalu troše nenamenski.

"Samo da ta sredstva ne budu iskorišćena za besmislene stvari na štampanje flajera, koji su svuda pokazali da ne daju rezultate, da ne budu bacana na razne edukacije koje se kasnije pretvore u neko pranje novca, nego da budu kupljene konkretne stvari: više kamera, više radara, više presretača, više vozila", kaže Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da se novi Zakon mora doneti što pre, jer svaki dan gubimo priliku da budućim zakonskim rešenjima spasemo neki život. Kažu i da su se sredstva nenameski trošila prethodnih godina.

"Konkretno, kada su u pitanju opštine, mnoge nemaju nijednog zaposlenog saobraćajnog inženjera, nemaju svoje planove za edukaciju, ništa ne ulažu u bezbednost, a ta sredstva koriste za krečenje i nabavku klima-uređaja", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Sada novac od kazni ide 30 odsto lokalnim samoupravama i 70 odsto MUP-u i telu za bezbednost saobraćaja, tačnije Agenciji za bezbednost. Od toga, Agencija dobija 17 odsto, a MUP 53 odsto sredstava. U MUP-u nisu dali predlog nove podele sredstava jer, kako kažu, u narednim danima očekuje se novi dogovor.

Izvor: Vebsajt RTS, 14.10.2015.
Naslov: Redakcija