Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: PODNET ZAHTEV ZA POKRETANJE PREKRšAJNOG POSTUPKA PROTIV JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEćA INFOSTAN I PROTIV GENERALI OSIGURANJE SRBIJE A.D.O., KAO I PROTIV ODGOVORNIH LICA, DIREKTORA OBA PREDUZEćA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Prekršajnom sudu u Beogradu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Javnog komunalnog preduzeća Infostan i protiv Generali osiguranje Srbije a.d.o., kao i protiv odgovornih lica, direktora oba preduzeća, saopšteno je na sajtu Poverenika.

Poverenik je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podneo povodom slučaja u kome je JKP Infostan koristio zbirku ličnih podataka svojih korisnika da bi u račun za komunalne usluge koji im je dostavio uvrstio i nedugovani iznos za osiguranje stana.

Takav postupak je slučaj nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno obrade bez osnova u zakonu ili bez pristanka lica o čijim podacima se radi, što predstavlja prekršaj po čl. 57. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012), navodi se u saopštenju.

Poverenik je prethodno, preko ovlašćenih lica, sproveo postupak nadzora u oba preduzeća, a po sprovedenom postupku naložio otklanjanje nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti. Oba preduzeća dobila su nalog da odmah obustave nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a Generali osiguranje Srbija i nalog da uništi sve podatke koje je pribavila bez osnova.

Poverenik, s tim u vezi, upozorava da nije reč o izolovanom primeru. Navodi se da je praksa korišćenja zbirki podataka o ličnosti kojom, pored ostalih, raspolažu i javna komunalna preduzeća u svrhe za koje te zbirke nisu uspostavljene, a bez pristanka građana o čijim podacima se radi, očigledno široko rasprostranjena.

Dalje se dodaje da nije realno i racionalno da se zakonito postupanje sa podacima o ličnosti obezbeđuje samo akcijama i intervencijama Poverenika. Organi javnih komunalnih preduzeća imaju nespornu obavezu i odgovornost da obezbeđuju da poslovanje tih preduzeća bude u skladu sa zakonima, uključujući naravno i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012).

Poverenik će i ubuduće, kao i do sada, insistirati na svim oblicima odgovornosti za kršenje prava građana zajemčenih Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, zaključuje se u saopštenju

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 15.10.2015.

Izvor: Redakcija