Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: IZMENAMA ZAKONA NEOPHODNO DATI VEćA OVLAšćENJA MUP-U DA RIGOROZNIJE KONTROLIšE PREVOZNIKE KOJI SE BAVE PREVOZOM DECE


U poslednje vreme MUP je samoinicijativno počeo kontrolu autobusa koji prevoze decu na auto-putu. Kontroliše se brzina vozila putem tahografa, zatim vreme upravljanja vozilom vozača, provera na alkohol, ali i opšta tehnička ispravnost vozila. Sa ovim nenajavljenim pregledima nastaviće se tokom cele jeseni jer se tada očekuje i veći broj ekskurzija osnovaca i srednjoškolaca.

Stručnjaci poručuju da hitno treba menjati Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US) i dati veća ovlašćenja MUP-u da rigoroznije kontroliše prevoznike. Do tada mogu da kontrolišu samo polaske na ekskurzije, proveravaju vozače i vozila.

"Saobraćajna policija će biti vrlo restriktivna po ovom pitanju i ni po koju cenu neće dozvoliti da se otpočne sa ekskurzijom ukoliko prevoznik, odnosno vozač ne ispunjavaju Zakonom predviđene uslove. Često nailazimo na nerazumevanje roditelja, bićemo krajnje dosledni", ističe Aleksandar Radenković iz Saobraćajne policije.

"S obzirom na to da prevoz dece nije bliže regulisan, vi možete vršiti prevoz dece bilo kakvim ispravnim autobusom, makar on bio star i 30 godina, a vozači tog autobusa može biti svaki vozač koji ima D kategoriju, pa čak i onaj koji je dan pre toga dobio dozvolu za vožnju autobusa. U praksi se dešava da škola ne obavesti MUP o ekskurziji, tako da policajac ne izvrši kontrolu pre polaska. Takođe, vrlo česta zloupotreba jeste da se na dva sedišta smeste tri deteta, što je protivzakonito i veoma opasno", napominje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U Evropskoj uniji ovim poslom mogu da se bave isključivo licencirani prevoznici koji ne mogu da imaju autobuse starije od pet godina, a vozači moraju imati iskustvo od najmanje 15 godina. Ovo je bitno jer su savremeni autobusi snabdeveni najnovijim bezbednosnim uređajima, a skoro svi imaju sigurnosne pojaseve za sve putnike koji su osnov bezbednosti.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Milutinović, 15.09.2016.
Naslov: Redakcija