Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO PRIVREDE NEGIRA NAVODE POVERENIKA O KRŠENJU ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA


Ministarstvo privrede odbacuje tvrdnje Poverenika kada je u pitanju dostavljanje ugovora o Železari, ističući da se po Zakonu o zaštiti konkurencije ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 95/2013) zaštićeni podaci izuzimaju od primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010).

Ministarstvo ističe da pored Zakona o zaštiti konkurencije, poštuje i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je ratifikovan kao međunarodni sporazum.

Poverenik je ranije saopštio da očekuje da ombudsman Saša Jankovića pokrene postupak i preduzimanje mera zbog, kako je naveo, višestrukog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od strane Ministarstva privrede, koje odbija da Transparentnosti Srbija dostavi Ugovor o upravljanju Železare Smederevo.

"Ministarstvo privrede postupilo je u skladu sa zaključkom Komisije za zaštitu konkurencije, koja je donela odluku na osnovu Zakona o zaštiti konkurencije", ističe se u saopštenju Ministarstva privrede.

Zaštita podataka po Zakonu o zaštiti konkurencije je institut u potpunosti preuzet iz prava EU, podsećaju u Ministarstvu.

Zakonu o zaštiti konkurencije usvojen je po izričitom zahtevu EU i fundamentalni je deo prava Unije, kao i naša obaveza iz člana 73. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U Uniji, se zaštićeni podaci, izričito izuzimaju od primene propisa o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Novosti, 14.09.2015.