Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O HIPOTECI: BANKA KLIJENTIMA MOżE VANSUDSKIM PUTEM ODUZETI STAN ZBOG KAšNJENJA U OTPLATI KREDITA, ALI KLIJENT ZBOG TOGA IMA PRAVO DA JE TUżI I, UKOLIKO DOBIJE SPOR, BANKA MORA DA GA ISPLATI U VISINI U KOJOJ JE PROCENILA VREDNOST STANA


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je, 7. jula 2015. godine, izmene i dopune važećeg Zakona o hipoteci ("Sl. glasnik RS", br. 115/2005, 60/2015 i 63/2015 - odluka US - dalje: Zakon). Međutim, Vlada Republike Srbije je, 10. septembra 2015. godine, usvojila Predlog zakona o izmenama Zakona o hipoteci (dalje: Predlog zakona) nakon primedbe Ustavnog suda.

Taj vrhovni organ naložio je, naime, da se odbaci odredba Zakona po kojoj građani nemaju pravo da tuže banku, jer im je oduzela stan vansudskim putem.

Tako je Predlogom zakona definisano da banka klijentima može vansudskim putem oduzeti stan zbog kašnjenja u otplati kredita, ali klijent zbog toga ima pravo da je tuži i, ukoliko dobije spor, banka mora da ga isplati u visini u kojoj je procenila vrednost stana.

Nova pravila odnose se na sve klijente koji su kredit garantovali nekretninom ili zemljištem, ali i na sve koji tek planiraju da se zaduže. U bankama kažu da će na udaru biti klijenti koji ne otplaćuju kredit duže od tri meseca, a procena je da je takvih najmanje 3.000.

- Klijenta zovemo na razgovor već ako ne plati jednu ratu. Neke banke ne reaguju ukoliko se sa otplatom kasni i dva meseca, ali kašnjenje od tri ili četiri meseca signal je za oduzimanje nekretnine - kažu u jednoj banci.

Bankari kažu da će zbog novih propisa teže prodavati, pa samim tim i oduzimati stanove.

- Pitanje je kome možemo prodati stan koji je predmet sudskog spora - kažu u jednoj banci. Oduzeti stanovi, inače, jeftiniji su nego na tržištu. Ako banka stan proceni na 100.000 evra, njegova početna cena na prvoj aukciji biće 60.000 evra, a na drugoj 33.000 evra.

Predlog zakona o izmenama Zakona o hipoteci možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.09.2015.