Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora
Aktuelne vesti
<<< Nazad na ostale vesti
16.08.2012

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI: Od ove godine u školama se obeležavaju dva nova državna praznika


Učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji centralne Srbije ove godine će imati tri raspusta, a ne četiri kako je to bilo prethodnih godina. Ukinut je jesenji raspust koji je ranije trajao dva radna dana, ali su zbog spajanja sa vikendom, đaci odmarali ukupno četiri dana. Ipak, ova odluka neće važiti za vojvođanske škole, koje rade po drugačijem kalendaru.

Nova školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola počinje 3. septembra, a prvo polugodište u školama u centralnoj Srbiji se završava 28. decembra, predviđeno je školskim kalendarom Ministarstva prosvete.

Zimski raspust za osnovce i srednjoškolce trajaće od 31. decembra do 15. januara 2013. godine, dok će prolećni raspust biti od 29. aprila do 6. maja. Učenici osmog razreda osnovne škole sa nastavom završavaju 24. maja, a đaci od prvog do sedmog razreda 7. juna. Maturanti gimnazija će se raspustiti 17. maja, a učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola sedam dana kasnije, odnosno 24. maja. Za sve ostale srednjoškolce drugo polugodište se završava 14. juna.

Od ove godine u školama se obeležavaju dva nova državna praznika koje je Srbija dobila izmenama i dopunama Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011 - prim. red.), usvojenim krajem 2011. Tako će se u školama radno proslavljati 21. oktobar - Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i 22. april - Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu.

Kao i ranijih godina, u školama se praznuju Sveti Sava - Dan duhovnosti 27. januara, Dan pobede 9. maja i Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku 28. juna. Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a svi ostali praznici su nastavni dani, sem kad padaju u nedelju. Dan prosvetnih radnika se obeležava 8. novembra.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne rade u dane sledećih verskih praznika: pravoslavci - na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice - na prvi dan Kurban Bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. Neradni je i prvi dan Božića, a tokom uskršnjih praznika praznuje se od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.

U školama u Vojvodini đaci će na jesenjem raspustu biti od 1. do 4. novembra. Zimski raspust traje od 22. decembra do 14. januara, a prolećni kraće nego u centralnoj Srbiji - od 29. marta do 1. aprila. Maturanti gimnazija završavaju sa školom 22. maja, učenici završnih razreda srednjih stručnih škola sedam dana kasnije, a ostali srednjoškolci 19. juna. Osmaci u Vojvodini se raspuštaju 29. maja, a učenici od prvog do sedmog razreda 12. juna.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Danas", 15.8.2012.

<<< Nazad na ostale vesti