Zastava Bosne i Hercegovine

PKS: REFORMAMA DO EFIKASNIJEG POSLOVANJA


Privredi Srbije je, pored izmena i dopuna Zakona o radu, neophodno unapređenje uslova poslovanja, suzbijanje sive ekonomije, celovita poreska reforma i efikasniji rad inspekcija, sudstva i administracije, rečeno je danas na sednici Upravnog odbora Privredne komore Srbije (PKS).

"Privredna komora Srbije zalaže se za celovite reforme, a ne parcijalna rešenja. Politička volja za sprovođenje reformi postoji, a privreda ima najveći interes da se unapredi ambijent poslovanja", rekao je presednik PKS, Željko Sertić.

PKS, kao najveća asocijacija srpske privrede, prati sve ekonomske procese i aktivno učestvuje u pripremi reformskih zakona, dodao je Sertić.

Na sednici Upravnog odbora PKS, privrednici su zatražili i veće angažovanje domaće industrije u izvođenju radova koji se finansiraju iz međunarodnih kredita, ravnopravno i transparentno učešće na tenderima.

Kao prioritetne reforme naveli su i što hitnije rešavanje problema preduzeća u restrukturisanju, zamenu dosadašnjih subvencija sistemom državne pomoći po modelu EU, novu politiku privlačenja investicija, reformu javnog sektora i profesionalizaciju upravljanja u javnim preduzećima.

Privrednici su ukazali i da sistem obrazovanja takođe treba prilagoditi potrebama privrede.

Na sednici Upravnog odbora PKS analizirana su i aktuelna privredna kretanja, a kao najveći problemi privrede istaknuti su nelikvidnost, kao i veliki broj firmi u blokadi, skupi izvori finansiranja i slaba kreditna aktivnost, navedeno je u saopštenju PKS.

Izvor: Tanjug