Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA RS: ZAVRŠENA RASPRAVA O IZMENAMA ZAKONA O RADU


Završena rasprava o izmenama Zakona o raduSkupština Srbije završila je danas raspravu o izmenama zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju, a sednicu će nastaviti sutra razmatranjem predloženog zakona o otklanjanju posledica poplava koje su u maju pogodile Srbiju.

Izmene zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju poslanicima je obrazložio ministar za rad Aleksandar Vulin, a popodne je u parlamentu bio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema njegovim rečima, predlog zakona je u većini usklađen između socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca, a u onim odredbama koje su sindikati odbili, Vlada Srbije je uvela optimalna rešenja.

"Nismo pristali na zahteve poslodavaca o ukidanju minulog rada i proširenog dejstva kolektivnog ugovora", rekao je Vulin.

Vulin je istakao da se izmenama zakona stvaraju uslovi za poboljšanje uslova poslovanja, podizanje konkurentnosti privrede, a neke neprecizne odredbe zakona koji je donet 2005. godine bolje su definisane, kako bi se sprečio rad na crno.

"Zakon se usklađuje i sa direktivama Evropske unije i Saveta Evrope", rekao je Vulin i poslanicima pročitao neke od novina u zakonu.

On je istakao da se uvodi naknada od 0,4 odsto za minuli rad samo kod poslednjeg poslodavca, ugovor za rad na određeno vreme sada može da traje, a u određenim slučajevima i duže, a posebnim odredbama je ojačana zaštita materinstva i osoba sa invaliditetom.

Vulin je rekao da će poslodavac ubuduće za otpremnine davati dve prosečne zarade, umesto tri, a otpremnina će se plaćati samo za rad kod poslednjeg poslodavca, što će pospešiti zapošljavanje starijih radnika.

On je dodao da se za zaposlene uvodi izvršna isprava kojom u izvršnom, a ne više sudskom postupku, mogu da dobiju svoju zaradu koju poslodavac nije isplaćivao.

Vulin je rekao da radnici imaju plaćen godišnji odmor već posle 30 dana rada, umesto šest meseci kako je bilo do sada, kao i pet dana plaćenog odsustva.

Govoreći o minimalnoj zaradi, Vulin je rekao da se ona obračunava na osnovu minimalne cene rada i vremena provedenog na radu, a ista sadrži porez i doprinose koji se plaćaju za rad.

 

  • PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O RADU
  • Predlog izmena i dopuna Zakona o radu doprineće, pre svega, sprovođenju mera fiskalne politike u cilju unapređenja domaćih i stranih investicija u privredi, smanjenja "rada na crno" i povećanja zaposlenosti, piše u razlozima za donošenje tih rešenja.

    Predloženim rešenjima smanjuju se nepotrebne procedure administriranja, koje ne doprinose obezbeđivanju i zaštiti prava zaposlenih, a predstavljaju znatan trošak za poslodavce.

    Unapređenje zakonodavnog okvira treba da, pored ostalih mera vlade, doprinese podsticanju domaćih i stranih investicija u privredu i prevazilaženju ekonomske krize, povećanju zaposlenosti, smanjenju rada na crno, kao i privrednom rastu.

    Predlog izmena i dopuna Zakona o radu predviđa niz izmena među kojima i da zaposleni pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada može da ostvari isključivo kod aktuelnog poslodavca. Do sada je zaposleni to pravo ostvarivao na ukupni minuli rad stečen kod više poslodavaca.

    Ukoliko zaposleni dobije otkaz kao tehnološki višak, predviđena je naknada koja predstavlja minimum zbir trećine zarade za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca.

    Pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju po usvajanju izmena Zakona biće dve, a ne tri prosečne plate zaposlenog, a zaposleni će imati pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, dok za smenski rad te naknade više nema.

    Radni odnos na određeno vreme može da traje dve, umesto kao do sada godinu dana, a pravo na korišćenje godišnjeg odmora zaposleni dobija posle mesec dana neprekidnog rada, ne kao do sada, posle šest meseci.

    Predloženim zakonom zaposleni gubi pravo na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako dobije otkaz, smanjuje mu se broj dana plaćenog odsustva sa sedam na pet za venčanje, porođaj supruge, teške bolesti članova porodice ili njihovu smrt.

    Za dobrovoljno davanje krvi zaposleni ima pravo na dva slobodna dana.

    Tokom godišnjeg odmora zaposleni će imati pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca.

     

  • PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANjU
  • Predložene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju obuhvataju, pored ostalog, promenu uslova za sticanje prva na starosnu penziju, odnosno podizanje uslova za sticanje prava na starosnu penziju za žene sa 60 na 65 godina, tako što će se starosna granica postupno podići od 2015. do 2020. godine, za šest meseci na godišnjem nivou, odnosno od 2021. godine do 2032. godine, za dva meseca na godišnjem nivou.

    Na taj način izjednačavaju se uslovi za sticanje prava na starosnu penziju muškarca i žene.

    Uvodi se pravo na prevremenu starosnu penziju i utvrđivanje trajnog umanjenja iznosa prevremene starosne penzije za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenja opšte starosne granice, što na godišnjem nivou iznosi 4,08 odsto.

    Kada je reč o zakonu o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, odnosno Leks specijalisu, njime se uređuje otklanjanje posledica poplava, odnosno aktiviranja klizišta na području pogođenom majskim poplavama.

    Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a prestaje da važi po isteku jedne godine.

    Zakonom je precizirano da područje pogođeno poplavama obuhvata poplavljene i klizištima ugrožene delove teritorije Srbije: grad Beograd i gradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Grocka i Rakovica.

    Zakonom su obuhvaćeni gradovi Sremska Mitrovica, Šabac, Loznica, Valjevo, Čačak, Užice, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Zaječar.

    Takođe, zakonska rešenja se odnose i na opštine Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Ub, Osečina, Ljig, Lajkovac, Mionica, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija, Gornji Milanovac, Lučani, Ražanj, Aleksinac, Doljevac, Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Varvarin, Trstenik, Šid, Knić i Rača.

    Shodno Poslovniku o radu, predsednica parlamenta Maja Gojković tu sednicu je zakazala je na zahtev Vlade Srbije, pošto je parlament u vanrednom zasedanju.



    Izvor: Tanjug, RTV