Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI I REBALANS BUDŽETA


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić najavio je u Bečićima da će rebalans budžeta Srbije biti usvojen u julu umesto u junu, uz napomenu da nedavne poplave neće uticati na sprovođenje ekonomskih mera Vlade.

Krstić, koji učestvuje na tradicionalnom regionalnom samitu ministara finansija i guvernera u Crnoj Gori, objasnio je da će zbog prirodne katastrofe koja je u maju zadesila Srbiju mere Vlade biti sprovođene po nešto drugačijem rasporedu od prvobitno planiranog.

On je ukazao na to da će rebalans budžeta morati da oslika i posledice od poplava, i naglasio da je najviše štete pretrpela poljoprivreda i infrastruktura u poplavljenim područjima.

Vlada Srbije ni na koji način nije odustala od svojih ciljeva, poručio je ministar i naglasio da će ekonomska slika Srbije u velikoj meri zavisiti od toga kako će se izvršiti obnova zemlje.

Prema njegovim rečima, Vlada je u svom ekonomskom programu iznela ciljeve fiskalne konsolidacije koji se uglavnom odnose na stabilizaciju javnog duga, koji je od 2008. godine do danas dupliran.

Deficit budžeta mora da se smanji za 170 milijardi dinara, i to najvećim delom na rashodnoj strani, objasnio je Krstić.

Istovremeno, on je izrazio očekivanje da će izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biti u usvojene u parlamentu u narednih nekoliko nedelja, što će pomoći u suzbijanju sive ekonomije i povećati prihode u budžetu.

Zakon predviđa oštre mere za one koji se bave nelegalnim prometom duvana, ali i za one registrovane koji u promet stavljaju cigarete bez markica, istakao je ministar i podsetio na to da su kod nas već usvojene izmene Zakona o duvanu koje sprečavaju promet ilegalne trgovine.

Kada je reč o smanjenju deficita budžeta za približno 1,5 milijardi evra, Krstić je ukazao na to da samo 500 do 700 miliona evra može da se smanji suzbijanjem prometa ilegalnog duvana.

On je dodao da Vlada ne planira uvođenje kriznog poreza kako bi nadomestila troškove nastale zbog katastrofalnih poplava, pri čemu i plan za penzije, zasad, ostaje isti.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 15.6.2014.