Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE RS ODRŽANE 15.5.2014. GODINE: UTVRđENI PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAđANA I PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE


Vlada Republike Srbije proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije zbog opasnosti od poplava. Ova odluka je doneta na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju podizanja kapaciteta angažovanja svih subjekata zaštite i spasavanja, kao i otklanjanja posledica od elementarnih nepogoda izazvanih poplavama.

Vlada Srbije je uputila pismo Vladi Ruske Federacije, Evropskoj komisiji i Vladi Republike Slovenije sa molbom za upućivanje humanitarne i tehničke pomoći Srbiji za otklanjanje posledica poplava.

Vlada je naložila Republičkoj direkciji za robne rezerve da, u cilju pružanja pomoći stanovništvu ugroženom od katastrofalnih poplava, bespovratno isporuči 1.000 tona merkantilnog kukuruza neophodnog za prehranu stoke na ugroženim područjima.

• Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se obezbeđuje sprovođenje reformi poslovnog okruženja i smanjuju rizici i troškovi poslovanja, a predložene su poreske olakšice prilikom zapošljavanja novih radnika koje će otkloniti sivu zonu u oblasti zapošljavanja.

• Takođe, usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim se predlaže izmena visine stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na 26 odsto, a doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na 10,3 odsto.

Ove izmene će, kako se očekuje, obezbediti povećanje zapošljavanja i rasteretiti privredne subjekte.

Vlada Srbije je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Vlade Republike Srbije i Vlade Emirata Abu Dabi (Ujedinjeni Arapski Emirati) o zajmu u iznosu od milijardu američkih dolara.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje sistema za navodnjavanje.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 15.5.2014.