Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE: ODRżAN SASTANAK NA KOME SU USAGLAšENE SMERNICE U VEZI SA REGULISANJEM LOKALNIH PRIHODA SA POSEBNIM OSVRTOM NA "FIRMARINU"


U sredu 15. aprila u prostorijama NALED-a održan je Okrugli sto na temu "Lokalne komunalne takse" sa posebnim akcentom na taksu za isticanje firme tzv. "firmarinu".

U moderiranoj diskusiji prisutni su dali svoje mišljenje na važeće propise kada su lokalne takse u pitanju sa posebnim akcentom na poslednje izmene propisa iz 2012 godine, koje su se odnosile na metodologiju, obveznike i način obračuna takse za isticanje firme.

"Od izuzetnog značaja je da se u procesu rasprave čuje mišljenje svih zainteresovanih strana" – istakao je Vladimir Marinković, predsedavajući ekonomskog kokusa i dodao da Ekonomski kokus i Narodna skupština stoje na raspolaganju za organizaciju Javnog slušanja na ovu temu.

"U okviru Ministarstva finansija formirana je radna grupa za izradu Zakona o finansiranju lokalne samouprave i plan je da se u narednih 6 meseci ovaj zakon pripremi" – istakao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

U toku diskusije čuli su se raličiti stavovi privrede i lokalnih samouprava kada je proces određivanja visine lokalnih taksi. naročito firmarine, u pitanju. Principi i sugestije koje su podržale sve zainteresovane strane na sastanku su sledeći:

- obezbediti dodatne mehanizme za osiguranje naplate lokalnih prihoda.

- ograničiti mogućnost/procenat povećanja lokalnih taksi iz godine u godinu (predvidljivost visine taksi),

- smanjiti raspone u iznosima "firmarine" za različite kategorije privrednih subjekata koji plaćaju ovu taksu. (preispitati maksimalne iznose za pojedine delatnosti i firme sa prihodom iznad 50 miliona RSD),

- razmotriti i predvideti lokalne prihode (deo ukupnog prihoda) od naknada za korišćenje javnih dobara u okviu pripreme novog Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara,

- po ugledu na Poresku upravu u okviru resornog ministarstva formirati jedinicu nadležnu za podršku, koordinaciju i obezbeđenje jednoobraznog postupanja lokalne poreske administracije.

Izvor: Vebsajt NALED-a, 15.4.2015.