Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS JASNO PRECIZIRA DA SUDIJE USTAVNOG SUDA, SUDIJE, JAVNI TUŽIOCI, ZAŠTITNIK GRAĐANA, PRIPADNICI POLICIJE I VOJSKE NE MOGU BITI ČLANOVI POLITIČKIH STRANAKA


Oko 650 sudija i tužilaca koji nisu prošli reizbor za nosioce pravosudnih funkcija u prvom krugu reformi. Tokom prošle godine na funkcije je vraćeno 500 sudija, od 877 neizabranih koji su uložili prigovore. Postavlja se pitanje da li su se sudije odrekle članstva u stranci, ili su u sukobu sa zakonom i Ustavom. Sagovornici Danasa tvrde da je to nemoguće proveriti.

  • Ustav Srbije jasno kaže da sudije Ustavnog suda, sudije, javni tužioci, zaštitnik građana, pripadnici policije i vojske ne mogu biti članovi političkih stranaka, međutim, ne postoji način na koji bi se proverilo da li je neko od državnih funkcionera koji su na navedenim funkcijama u isto vreme i član neke partije.

Uprkos zakonskoj zabrani da sudije i tužioci budu članovi političkih partija, ne postoji način na koji bi se proverilo da li je neko od ovih državnih funkcionera u isto vreme i član neke partije.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže za Danas: - Iako nisu reizabrani, sudijama i tužiocima ne prestaje funkcija. Samim učlanjenjem u neku stranku kršili bi Ustav i oni to vrlo dobro znaju. Znam za njih trojicu, od kojih dvojica u međuvremenu više nisu članovi stranke, a za trećeg nisam sigurna - ističe Boljević.

  • Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja mogu se dobiti podaci o državnim organima, ali ne i o stranačkim.

Istog mišljenja je i profesor prava Bogoljub Milosavljević, koji kaže za naš list da je odredba Ustava precizna, ali da ne postoji mogućnost provere da li je neko od funkcionera kojima najviši pravni akt zabranjuje članstvo u političkim partijama član ili ne.

  • Ukoliko bi sudije ili tužioci bili članovi političkih stranaka, njima bi istog momenta trebalo da prestane radni odnos. Ako su članovi stranke, kako je Ustavni sud mogao da ih vrati na posao - pita Milosavljević. On zaključuje da ne postoji način za utvrđivanje nečijeg članstva u političkoj stranci, jer će ljudi u različitim okolnostima različito da odgovore na to pitanje, a stranke nisu u obavezi da daju podatke o svojim članovima.
Izvor: Izvod iz vesti, www.danas.rs, K. Živanović