Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Većini paušalaca poreska rešenja počela su da pristižu krajem 2016. godine sa dve godine zakašnjenja, dok za pojedine kategorije poreznici i dalje nisu obračunali iznos obaveza


Većini paušalaca poreska rešenja stižu sa dve godine zakašnjenja, dok za pojedine kategorije poreznici i dalje nisu u stanju da obračunaju iznos obaveza. Ipak, ministar finansija Dušan Vujović poručuje da mu nije jasno zašto se privrednici bune, jer te obaveze "nisu pale sa neba".

U Poreskoj upravi nedavno su pojasnili da čekaju novu Uredbu o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti. A čeka se duže od dve godine. Uprava je zato krajem 2016. godine počela da izdaje rešenja po važećoj Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 65/2001, 45/2002, 47/2002, 91/2002, 23/2003, 16/2004, 76/2004, 31/2005, 25/2013, 119/2013 i 135/2014), ali ih ne izdaje za čitav niz delatnosti kao što su lekari, profesori, advokati, stomatolozi... Oni koji ih dobiju imaju svega 15 dana da ih i izmire. Ministar Vujović, međutim, nikakve izmene propisa sada ne pominje.

- Potrošili smo veoma mnogo vremena da se dogovorimo o tom sistemu definisanja paušalnih obaveza i reprograma pojedinih obaveza. Sada Poreska uprava ne uspeva preko noći da nadoknadi kašnjenje - rekao je ministar Vujović. - Ne razumem zašto se privrednici bune. Znali su da će im ta rešenja doći. Mi smo ih beskamatno kreditirali tokom te dve godine.

Tumačenje ministra Vujovića prilično je zbunilo privrednike i računovođe.

- Mogao bi da bude u pravu samo što se tiče postojećih preduzetnika, koji su mogli da plaćaju po starim rešenjima - objašnjava Jovan Beara, predsednik Poslovnog udruženja Uvra. - To međutim nije slučaj sa onima koji su izašli iz samooporezivanja. Oni su se odjavili, ali su poreznici nastavili da obračunavaju obaveze, iako taj obrazac ima snagu rešenja. U međuvremenu za paušal nisu dobili nikakvo rešenje. I naravno, početnici u poslu. Oni nisu mogli ništa da plaćaju, jer im niko još nije obračunao nivo obaveza i zbog toga su imali brojne probleme.

Kašnjenje sa rešenjima koštalo je i budžet Srbije, jer nijedna novootvorena preduzetnička radnja, koja se opredelila za paušalno oporezivanje, nije dobila rešenje, niti je tokom 2015. i 2016. bila zaduživana i nije morala da plaća bilo kakvu obavezu. Posebnu štetu su pretrpele preduzetnice koje su u ovom periodu zatrudnele. One koje su otvorile radnje tokom poslednje dve godine, trudničko ili porodiljsko bolovanje su provele sa naknadom u iznosu minimalne zarade.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I.K. - S. B., 14.03.2017.
Naslov: Redakcija