Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO ZDRAVLJA NALOŽILO GINEKOLOŠKIM KLINIKAMA DA SVIM ZAPOSLENIMA OBEZBEDE IDENTIFIKACIONE BEDŽEVE


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je dat nalog zaposlenima u medicinskim ustanovama koje rade sa trudnicama da do petka 20. marta svim zaposlenima obezbede identifikaciju na kojoj će pisati ime i funkcija koju obavlja, jer je istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo da žene u porodilištima ne znaju ni ko im se obraća, niti im se objašnjava medicinska procedura.

Odnos prema trudnicama u zdravstvenim ustanovama moraće da bude bolji, a oni načelnici i direktori ginekoloških klinika i porodilišta koji to ne sprovedu, biće smenjeni, dodao je on.

Do sledećeg petka, ustanove imaju rok da obezbede bedževe sa identifikacijom, što će, prilikom prve kontrole koja će se obaviti za nedelju dana biti proveravano.Tada će biti anketirane i trudnice koje su u bolnicama, ali i onie koje dolaze na pregled.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, udruženja koje je sprovelo istraživanje, rekla je novinarima da se najveći broj žena žalio na lošu komunikaciju, na to što ne znaju sa kim razgovaraju, kao i zbog toga što im se ne objašnjava medicinski postupak.

Izvor: Vebsajt Ministarstva zdravlja, 13.03.2015.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: