Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O VISINI, NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA JEDINSTVENE ČLANARINE I FINANSIRANJU PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U 2018. GODINI: Suma koju će za članarinu izdvajati privrednici, zavisi od veličine i poslovnog prihoda ostvarenog u protekloj godini. Deo privrednika i dalje misli da je obaveznost članstva u Privrednoj komori kršenje ustavnih prava


Iako osporavana kao neustavna, obavezna članarina u Privrednoj komori Srbije, ostala je kao obaveza za sve firme u zemlji. Od 1. januara 2018. godine, u dogovoru sa privrednicima, kako kažu u komori, pravičniji je način na koji se ona obračunava, kako ne bi bila još jedno opterećenje.

Suma koju će izdvajati privrednici, zavisiće od veličine i poslovnog prihoda ostvarenog u protekloj godini.

Pedeset hiljada različitih iznosa, za oko 300.000 firmi, koliko ih je registrovano u Srbiji. U januaru prošle godine, polemisalo se o zakonitosti obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije za sve firme. Godinu dana kasnije, Ustavni sud još se nije izjasnio o tom pitanju, a Privredna komora je u međuvremenu utvrdila novi način obračuna članarine.

"Ona se kreira na bazi razvrstavanja po Zakonu o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013), što znači mikro društvo, malo, srednje i veliko dobijaju jedan deo obaveze kroz to razvrstavanje, a drugi deo obaveze dobijaju kroz njihov iskazani poslovni prihod u 2016. godini", objašnjava Miloš Jelić iz PKS.

Do novog rešenja su, kažu, došli u dogovoru sa privrednicima, a mesečna članarina neće opteretiti firme - za one sa malim poslovnim prihodom biće i simbolična - jedan dinar.

Ako je u pitanju malo privredno društvo sa 10 zaposlenih, a ima 800 miliona dinara poslovnog prihoda plaćaće oko šest hiljada dinara mesečno. Privredno društvo sa 10 zaposlenih, a prihodom od 100 miliona dinara imaće obavezu da plaća 1.000 dinara mesečno.

Izdatak za privrednike je jasan, a kakve im usluge nudi komora?

Mnogi vlasnici malih i mikro preduzeća i ne znaju kakve usluge mogu da dobiju od Privredne komore. S druge strane, deo privrednika i dalje misli da je obaveznost članstva u Privrednoj komori kršenje ustavnih prava.

A najveće članarine u iznosu od 185.000 dinara mesečno plaćaće oni najprofitabilniji i najveći, poput NIS-a i EPS-a. Iako je teško zamisliti kakve usluge Privredna komora pruža tim preduzećima, članstvo omogućava, kažu u komori, da privrednici učestvuju u grupama koje se bave pristupanjem Evropskoj uniji, kreiranju propisa, kao i mogućnost učešća na međunarodnim sajmovima.

Izvor: Vebsajt N1, Marija Komazec, 11.01.2018.
Naslov: Redakcija