Zastava Bosne i Hercegovine

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE AP VOJVODINE ODRŽANE 15.1.2014. GODINE


Vlada AP Vojvodine je na sednici, kojoj je predsedavao potpredsednik Vlade APV prof. dr Dragoslav Petrović, razmotrila Informaciju o upisu učenika u prvi razred srednje škole u Vojvodini u školskoj 2013/2014, prema kojoj je u pokrajini upisano 17.605 srednjoškolaca. Broj učenika prvog razreda srednjih škola, u odnosu na prethodnu godinu, smanjen je za za 5,17 odsto.

U srednjim školama u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, broj upisanih učenika je za 4,93 odsto manji nego prethodne školske godine. Manje srednjoškolaca upisano je u srednje škole u kojima se nastava izvodi na mađarskom jeziku (5,18 odsto) i na rusinskom jeziku (23,33 odsto). Broj novoupisanih učenika u srednje škole u kojima se nastava izvodi na slovačkom jeziku veći je za 13,34 odsto u odnosu na prethodnu školsku godinu, a više učenika upisano je i u škole kojima se nastava izvodi na rumunskom (5 odsto) i hrvatskom jeziku (10 odsto). U prvi razred 71 srednje škole u Vojvodini, u školskoj 2013/2014, upisano je 265 učenika romske nacionalnosti, što je u odnosu na prošlu školsku godinu manje za 6,69 odsto.

Nastava na dva jezika realizuje se u 37 srednjih škola (u 32 - na srpskom i mađarskom jeziku, u dve - na srpskom i slovačkom jeziku, u dve - na srpskom i rumunskom jeziku i u jednoj - na srpskom i rusinskom jeziku), a nastava na jednom jeziku realizuje se u 80 škola (u 78 na srpskom i u dve na mađarskom jeziku).

Vlada Vojvodine razmatrala je i informaciju o rezultatima dosadašnje saradnje između regije Friuli Venecije Đulije i AP Vojvodine u okviru Programa decentralizovane saradnje Eurostart. Za nešto manje od godinu dana, u okviru Eurostarta započeto je više značajnih projekata u čiju realizaciju su uključeni partneri iz obe regije. Saradnja je uspostavljena u domenu energetike, malih i srednjih preduzeća, kulture i socijalne zaštite.

Na sednici Vlade Vojvodine odobren je zahtev Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za učešće na sajmu Fruit logistica, koji se od 5. do 8. februara održava u Berlinu. Na jednom od najvećih evropskih sajmova voća i povrća, Pokrajinski sekretarijat poljoprivredu će predstaviti potencijale Vojvodine u oblasti prerade i čuvanja poljoprivrednih proizvoda. Pored Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, na sajmu Fruit logistica predstaviće se i vodeći vojvođanski proizvođači voća i povrća i vlasnici hladnjača.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 15.1.2014.