Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREMA INDEKSU EKONOMSKIH SLOBODA SRBIJI DATA NISKA OCENA ZA SLOBODU OD KORUPCIJE


Zabrinjavajuća je višegodišnja stagnacija Srbije u oblasti suzbijanja korupcije, odnosno niska ocena za slobodu od korupcije prema indeksu ekonomskih sloboda, koji je juče objavila američka fondacija Heritidž, saopštila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

U indeksu Heritidža za 2014. godinu ocena Srbije u oblasti slobode od korupcije je 34 i ona je najniža među deset kategorija koje se ocenjuju i na osnovu kojih se izračunava indeks ekonomskih sloboda. Uticajna američka fondacija ocenu za korupciju obračunava na osnovu indeksa percepcije korupcije koji objavljuje Transparentnost internacional, a na toj listi Srbija je prethodnih godina beležila stagnaciju ili izuzetno spor napredak.

„Transparentnost Srbija smatra da je neophodno primeniti sistemski pristup u borbi protiv korupcije, zasnovan na vladavini prava, neselektivnoj primeni zakona i stabilnim institucijama, kako bi napredak bio održiv. To se naročito odnosi na pravosuđe“, ističe TS.

Pad indeksa je zabeležen za oblast javne potrošnje - ocena je 38,6, što je gotovo dva poena slabije nego prethodne godine i čak osam poena slabije nego 2009. godine. Ta ocena, istakli su u Transparentnosti, jasno ukazuje na potrebu da se obezbedi veća javnost u radu izvršne vlasti koja najznačajnije utiče na planiranje javne potrošnje i druge vidove raspolaganja javnim resursima. Navodi se i da u toj oblasti i dalje veliki problem predstavlja netransparentnost prilikom donošenja investicionih odluka i zaključivanja ekonomskih sporazuma.

Srbija je ove godine napredovala za 0,8 poena u indeksu ekonomskih sloboda Fondacije Heritidž, ali se sa ukupnim rezultatom od 59,4 poena i dalje nalazi među „ekonomski uglavnom neslobodnim zemljama“, objavljeno je u Vašingtonu. Prema podacima Heritidža, Srbija je među 178 rangiranih država zauzela 95. mesto i nalazi se istoj zoni sa 61 državom (od 91. do 151. mesta) u kojoj su ispred Srbije Namibija, Vanuatu, Gambija i Uganda.

Izvor: www.danas.rs, Autor: P. D.