Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Predloženi zakon prvi put rešava pitanje zaštićenih stanara i vlasnika stanara, a detaljno definiše odnos prema socijalnom stanovanju i grupe koje se pojavljuju kao korisnici socijalnog stanovanja - žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i beskućnici


Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada tiče se svakog građanina, a treba da omogući da Srbija 2017. godine dobije strategiju stambene politike i da obezbedi minimum održavanja svake zgrade, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, obrazlažući Predlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Ministarka navodi novi zakon treba da obezbedi minimum održavanja zgrada koji mora da postoji u svakoj zgradi kada je u pitanju bezbednost, te daje osnovu da se razmišlja i o energetskoj efikasnosti zgrada.

Navela je da je 90 odsto stambenih objekata napravljeno bez uvažavanja standarda energetske efikasnosti i istakla važnost racionalnog ponašanja u trošenju energije.

Kada je reč o troškovima održavanja, Mihajlović kaže da stanari neće izdvajati više novca nego što su do sada izdvajali, i istakla da je važno da se zna kakva je struktura tog novca i kako se koristi.

Bilo je, kaže, situacija da padaju fasade sa zgrada, te da ne rade liftovi u zgradama, te da treba da znamo ko je odgovoran za to da ne padne fasada sa zgrade i ne ubije nekoga.

Navodeći da je pojava profesionalnih upravnika zgrada naišla na dosta otpora onih koji ne žele uvođenje reda u toj oblasti, Mihajlović je rekla da je postojanje profesionalnih upravnika u EU obaveza, a da je predloženim zakonom izbor na stanarima da li će izabrati svog upravnika koji će voditi računa o upravljanju zgradom.

"Imamo opciju da upravnik bude stanar zgrade, ako to stanari odluče ali ako ne žele svog komšiju za upravnika, oni će zajedno sa Privrednom komorom Srbije odlučiti ko će upravljati zgradom", kaže Mihajlović.

U slučaju da tu ne bude dogovora, lokalne samouprave će sa Privrednom komorom na određeni rok izabrati prinudnog upravnika, koji će postojati samo u onim stambenim objektima gde stanari ne mogu da se dogovore o upravljanju zgradom, a takav upravnik moraće da položi određene ispite i da poseduje licencu.

Predloženi zakon prvi put rešava pitanje zaštićenih stanara i vlasnika stanara, a detaljno definiše odnos prema socijalnom stanovanju i grupe koje se pojavljuju kao korisnici socijalnog stanovanja - žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i beskućnici.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 14.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija