Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 5 - JAVNE NABAVKE: Kao prelazna merila neophodna za privremeno zatvaranje ovog poglavlja, EU navodi punu usklađenost nacionalnog zakonodavstva Srbije sa evropskim tekovina u pogledu javnih nabavki, uključujući i zakonodavstvo o koncesijama i međunarodnim dogovorima koji izuzimaju neke poslove iz okvira zakona o javnim nabavkama. Od Srbije se očekuju dokazi o fer i transparentnom sistemu javnih nabavki, kako na državnom tako i na lokalnom nivou


Savet ministara EU saopštio je, posle otvaranja poglavlja 5 i 25 sa Srbijom, da će nove pristupne konferencije biti planirane kako bi se napredak nastavio u prvoj polovini 2017. godine.

Kada je reč o Poglavlju 5 o javnim nabavkama, Evropski savet naveo je da se od Srbije očekuje usklađivanje i primena evropskih kriterijuma u toj oblasti.

Kao prelazna merila neophodna za privremeno zatvaranje ovog poglavlja, EU navodi punu usklađenost nacionalnog zakonodavstva Srbije sa evropskim tekovina u pogledu javnih nabavki, uključujući i zakonodavstvo o koncesijama i međunarodnim dogovorima koji izuzimaju neke poslove iz okvira zakona o javnim nabavkama.

"Srbija treba da uspostavi odgovarajuće administrativne i institucionalne kapacitete na svim nivoima i sprovede adekvatne mere kako bi se osigurala adekvatna primena nacionalnog zakonodavstva u oblasti javnih nabavki i to pre ulaska Srbije u članstvo", navodi se u dokumentu Evropskog saveta izdatom posle Međuvladine konferencije sa Srbijom.

Ističe se da se od Srbije očekuju dokazi o fer i transparentnom sistemu javnih nabavki, kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Kada je u pitanju Poglavlje 25, Evropski savet napominje da za poglavlje koje se odnosi na nauku i istraživanja nisu potrebna prelazna merila za njegovo privremeno zatvaranje, uzimajući u obzir generalno dobar nivo pripremljenosti Srbije u ovim oblastima i ograničen broj evropskih tekovina u odnosu na koje se nacionalno zakonodavstvo usklađuje.

Evropski savet zaključuje da će se tokom pregovora o pristupanju nastaviti nadgledanje usklađivanja i primene evropskih tekovina u oba ova poglavlja i po potrebi vratiti fokus EU na ova poglavlja.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 14.12.2016.
Naslov: Redakcija