Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UDŽBENICIMA: PREDLOG NOVOG PLANA UDżBENIKA PREDVIđA SMANJENJE OBIMA UDżBENIKA I UKIDANJE RADNIH SVEZAKA I ZBIRKI KAO OBAVEZNOG DELA UDżBENIčKOG KOMPLETA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, neće usvojiti novi plan udžbenika, već će tu odluku prepustiti Nacionalnom prosvetnom savetu (NPS). Verbić je izjavio da je "nemoguće da taj plan zaživi, ali i da udžbenici budu jeftiniji, ako to ne izglasa NPS".

Plan udžbenika definiše spisak udžbenika po predmetima, oblastima i nivoima obrazovanja koji se koriste u nastavi, a po Zakonu sadrži i preporučeni broj strana, odnosno obim školskih knjiga.

Predlog novog Plana udžbenika, koji je izradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), predviđa ukidanje radnih svezaka u mnogim predmetima kao obaveznog dela udžbeničkog kompleta i smanjenje obima udžbenika. Ovaj dokument kritikovali su predstavnici nekoliko stručnih društava nastavnika, od kojih su neki i autori udžbenika, tvrdeći da će to uticati na kvalitet nastave i postignuća učenika i zamerajući Zavodu što prilikom izrade plana nije konsultovao struku.

U predlogu Plana udžbenika izbačene su radne sveske za srpski i strane jezike u prvom i drugom razredu osnovne škole, dok je za matematiku predviđen samo udžbenik u sva četiri razreda. Radnih svezaka i nastavnih listova nema ni u srpskom jeziku u višim razredima osnovne škole, kao ni za biologiju, geografiju i istoriju. Zakon  o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon) ne zabranjuje da izdavači prave radne udžbenike, pa se pretpostavlja da će izbacivanje radnih materijala na ovaj način biti kompenzovano. Ali to, recimo, otvara pitanje zašto su pored udžbenika predviđene radne sveske za svet oko nas i prirodu i društvo, kada bi sve to moglo da se "spakuje" u jednu knjigu. I zašto je, na primer, đacima potreban udžbenik za fizičko.

Iako je u gotovo svim predmetima i razredima predložen manji broj strana udžbenika od postojećih, to ne garantuje da će školska torba biti lakša, jer je reč o preporučenom obimu koga se izdavači ne moraju pridržavati da bi im knjige bile odobrene. Čemu onda ova odredba u Zakonu ako nadležni iz Ministarstva poručuju da izdavači, ukoliko žele, "mogu da objave udžbenik i na 500 strana", te da "sigurno neće biti odbijeni zbog obima". Sa druge strane, tvrdnje nastavnika da je smanjenje obima nemoguće bez promene nastavnog programa nisu potpuno utemeljene, jer brojni primeri pokazuju da ono što piše u programu autori udžbenika tumače na različite načine, što u krajnjoj liniji utiče na debljinu školskih knjiga, ali i na njihovu cenu.

Ovo su samo neka od pitanja na koja javnost nije dobila odgovore, jer u Ministarstvu, kako kažu, ne žele da se svađaju sa izdavačima preko mmedija. Stvari će možda biti jasnije kada ova tema dođe na dnevni red Nacionalnog prosvetnog saveta, koji će dati konačnu reč o sastavu udžbeničkih kompleta.

Međutim, Nacionalni prosvetni savet nije zasedao od marta 2015. godine i nije poznato da li će imati priliku da raspravlja o ovom važnom dokumentu, jer još uvek nije izabran predsednik tog tela.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 11.12.2015.
Naslov: Redakcija