Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 14. DECEMBRA 2015. GODINE ZAPOčETA DEVETA SEDNICA DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, ODRżANE SEDNICE ODBORA ZA KULTURU I INFORMISANJE, ODBORA ZA PRAVOSUđE, DRżAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU, ODBORA ZA ZDRAVLJE I PORODICU - UTVRđEN DNEVNI RED DEVETE SEDNICE, RAZMOTRENI I PRIHVAćENI PREDLOZI ZAKONA U NAčELU


Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije započeli su 14. decembra 2015. godine Devetu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini, utvrđivanjem dnevnog reda.

Narodna skupština je utvrdila sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o izvršenju i obezbeđenju,

2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu,

3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova,

4. Predlog zakona o dopuni Zakona o sudijama,

5. Predlog zakona o dopunama Zakona o javnom tužilaštvu,

6. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Visokom savetu sudstva,

7. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Državnom veću tužilaca,

8. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Pravosudnoj akademiji,

9. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama.

10. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Poljske o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka;

11. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti;

12. Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju;

13. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

Narodna skupština Republike Srbije nastavlja sa radom u utorak, 15. decembra 2015. godine, sa početkom u 10 časova.

33. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, održanoj 14. decembra 2015. godine, članovi Odbora razmatrali su, u načelu, tri predloga zakona uvrštena na dnevni red Devete sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2015. godini, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić obrazložio je članovima Odbora Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

Nakon kraće rasprave, članovi Odbora su jednoglasno prihvatili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, u načelu.

Sednici je predsedavala prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predsednica Odbora, a sednici su prisustvovali članovi Odbora dr Predrag Mijatović, dr Branislav Blažić, prof. dr Milan Knežević, prim. dr Ninoslav Girić, prof. dr Dušan Milisavljević, Ljiljana Kosorić, prof. dr Mileta Poskurica, dr Milan Latković, dr Darko Laketić, Milena Ćorilić, dr Aleksandar Radojević, dr Ljubica Mrdaković - Todorović, dr Radoslav Jović i Anamarija Viček.

54. sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

Na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu članovi Odbora razmatrali su, u načelu, Prelog zakona o izvršenju i obezbeđenju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova, Predlog zakona o dopuni Zakona o sudijama, Predlog zakona o dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Visokom savetu sudstva. Razmotreni su, takođe u načelu, i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Državnom veću tužilaca, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Pravosudnoj akademiji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Poljske o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

O objedinjenom obrazloženju predloga zakona govorili su predstavnici Ministarstva pravde Zoran Balinovac i Nela Kuburović, pomoćnici ministra pravde. Predstavnici Ministarstva istakli su da se najbitnije izmene Predloga zakona o izvršenju i obezbeđenju tiču ubrzavanja izvršnog postupka, ujednačavanje prakse sudova putem žalbe i proširenje nadležnosti i delovanja izvršitelja kako bi se povećala brzina izvršnog postupka. O predlozima ostalih zakona govorilo se o tehničkim izmenama na postojeće zakone, a Odbor je nakon diskusije jednoglasno odlučio da predloži Narodnoj skupštini da prihvati predloge zakona, koje je podnela Vlada Republike Srbije, u načelu.

Pored predsednika Odbora sednici su prisustvovali i članovi Balint Pastor, Velinka Tošić, Biljana Savović, Dragan Paunović, Tanja Tomašević Damnjanović, Meho Omerović, Neđo Jovanović, Živan Đurišić, Mirjana Andrić.

37. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Odbor za kulturu i informisanje nije imao kvorum za raspravu o razmatranju prigovora na proces odlučivanja o listi kandidata za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Na dnevnom redu sednice bilo je razmatranje prigovora udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i slobode dece na proces odlučivanja o listi kandidata za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Predsednica tog skupštinskog tela Vesna Marjanović rekla je da ne postoji kvorum za rad, da ističu zakonski rokovi za donošenje relevatne odluke kada je izbor članova REM-a u pitanju, kao i da će naredna sednica Odbora biti održana 16. decembra 2015. godine.

Izvor: Press služba Skupština Srbije i Tanjug, 14.12.2015.
Naslov: Redakcija