Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI USTAVNOG SUDA I PRAVOSUDNE AKADEMIJE: PROTOKOL ćE OMOGUćITI UNAPREđENJE VEšTINA, TEORIJSKIH I PRAKTIčNIH ZNANJA POLAZNIKA POčETNE OBUKE PRAVOSUDNE AKADEMIJE, KAO I SUDIJA I TUżILACA, U OBLASTI USTAVOM ZAJEMčENIH PRAVA I SLOBODA, RAZUMEVANJA ULOGE I ZNAčAJA USTAVNOG SUDA, KAO I PRIMENU ODLUKA USTAVNOG SUDA I EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA, U POSTUPCIMA PRED REDOVNIM SUDOVIMA


Predsednica Ustavnog suda, Vesna Ilić Prelić i direktor Pravosudne akademije, Nenad Vujić potpisali su, u Ustavnom sudu, Protokol o saradnji Ustavnog suda i Pravosudne akademije. Protokol će omogućiti unapređenje veština, teorijskih i praktičnih znanja polaznika početne obuke Pravosudne akademije, kao i sudija i tužilaca, u oblasti Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) zajemčenih prava i sloboda, razumevanja uloge i značaja Ustavnog suda, kao i primenu odluka Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, u postupcima pred redovnim sudovima.

- Naš cilj je da saradnjom Ustavnog suda i Pravosudne akademije mladim kolegama, polaznicima početne obuke, omogućimo sticanje znanja i veština zahvaljujući kojima će biti dobre i stručne sudije i da, pored ostalog, unapredimo njihova znanja u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda – rekla je predsednica Ustavnog suda Ilić Prelić. Ovaj Protokol će onima koji su na stalnoj obuci u Akademiji omogućiti da koriste praksu Ustavnog suda, koja se temelji i na praksi Evropskog suda za ljudska prava, i da im stečeno znanje postane alat koji će koristiti u svakodnevnom radu.

Direktor Pravosudne akademije, Nenad Vujić, je rekao da potpisivanje ovog Protokola otvara veliko poglavlje u daljem razvoju programa Pravosudne akademije, kada je reč o početnoj, ali i stalnoj obuci u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda i da će to svakako doprineti unapređenju pravosuđa u našoj zemlji.

Šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard iskazao je zadovoljstvo zbog potpisivanja Protokola o saradnji Ustavnog suda i Pravosudne akademije, institucija sa kojima ova organizacija ima jako dobru saradnju. Kako je istakao, Ustavni sud ima ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i sloboda, što je jedan od prioriteta Misije OEBS u Srbiji i dodao da će obuka polaznika Akademije, zahvaljujući ovom Protokolu, biti mnogo kompletnija, jer će dobiti priliku da se upoznaju i sa načinom rada Ustavnog suda.

Državna sekretarka Ministarstva pravde, Biljana Pavlović, je ocenila da će potpisivanje Protokola doprineti unapređenju obuke u Akademiji i sticanju dodatnih znanja i veština njenih polaznika.

Potpisivanju protokola prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, zamenik predsednika Ustavnog suda prof. dr Goran P. Ilić, šef Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS - a u Srbiji Romana Švajger, prvi zamenik Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić, predsednik Upravnog odbora Pravosudne akademije Aleksandar Stepanović, i predsedik Alumni kluba Pravosudne akademije Nebojša Đuričić.

Izvor: Vebsajt Ustavni sud, 11.12.2015.