Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MATIČNIM KNJIGAMA: Prepis podataka iz matičnih knjiga u Centralni registar, lokalne samouprave završiće do kraja 2017. godine


Od ukupno 174 opštine i gradova, posmatrajući unos podataka za poslednji vek, 123 jedinice lokalne samouprave su uradile 100 odsto prepisa matičnih knjiga u elektronski oblik. Ostalih 51 su pri kraju ovog posla, kaže Žikica Nestorović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, ovo je veliki posao i najveći deo opština i gradova ga je ozbiljno shvatio.

- Verujem pre svega zato što su svesni u kojoj će meri to njima olakšati posao i omogućiti građanima brže ostvarivanje prava - kaže Nestorović. - Određen broj njih je kasnio, ali je posle naloženih mera i posebnih aktivnosti Ministarstva prema pojedinim opštinama situacija značajno promenjena. Tako, imamo primer Titela koji je krajem maja uneo samo oko 50 odsto podataka, ali su nakon intervencije taj posao u kratkom roku uradili do kraja.

Nestorović ističe da je Ministarstvo u dnevnoj komunikaciji sa opštinama i gradovima - telefonom i mejlom, i da prate stanje prepisa matičnih knjiga i rešavaju eventualne probleme na koje nailaze bilo u unosu podataka bilo u samom korišćenju centralnog sistema.

Jedna od opština koja je među prvima završila ovaj posao je Bela Palanka. Uneti su podaci iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih tokom 2007. i 2008, a već 2010. omogućen je direktan rad u centralnom sistemu.

- Prvi izvod iz centralnog registra izdat je pre više od sedam godina, tačnije 15. maja 2010. godine - kaže Aleksandra Đorđević, načelnik opštinske uprave Bela Palanka. - Tada su rad u centralnom sistemu u Srbiji imali samo Beograd, Novi Sad, Subotica, Leskovac i naša opština.

U uspostavljanju centralnog sistema najvažnije aktivnosti odnosile su se na prepis matičnih knjiga u elektronski oblik. Ministarstvo je unapredilo funkcionalnost Centralnog sistema u smislu elektronskog vođenja postupka i upisa u matične knjige čime će se obezbediti brži rad matičara, kao i jednoobraznost u radu i primeni propisa.

Izvodi iz knjiga rođenih i venčanih, kao i uverenja o državljanstvu, više nije neophodno uzimati u opštinama i plaćati takse. Primenom Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016) sve institucije kojima su podaci iz ovih papira potrebni moraju same da ih pribave.

Protiv načelnika šest opštinskih uprava u Srbiji podnete su u februaru prekršajne prijave zbog neizvršenja rešenja upravnih inspektora. Glavni razlog da završe na sudu je taj što opštine Jagodina, Prokuplje, Vlasotince, Bela Crkva, Ljubovija i Aleksandrovac nisu ispoštovale naloge Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prenele podatke iz matičnih knjiga u elektronski oblik.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 13.11.2017.
Naslov: Redakcija