Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, TERORIZMA I KORUPCIJE: Predlog zakona predviđa mogućnost osnivanja "udarnih timova" pod rukovodstvom tužioca koji će se baviti posebno komplikovanim finansijskim istragama. Biće regulisano i pitanje rada finansijskih forenzičara koji će biti zaduženi da pomažu tužiocima u istragama finansijskog kriminala


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije raspravljaće 15. novembra 2016. godine o Predlogu zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Predlog zakona predviđa mogućnost osnivanja "udarnih timova" pod rukovodstvom tužioca koji će se baviti posebno komplikovanim finansijskim istragama.

Tim zakonom biće regulisano i pitanje rada finansijskih forenzičara koji će biti zaduženi da pomažu tužiocima u istragama finansijskog kriminala.

U Ministarstvu pravde navode da će zakon omogućiti apsolutnu specijalizaciju državnih organa za borbu protiv korupcije, unapređenju saradnju između državnih organa i da krivični postupak za korupciju bude brz, efikasan i da javni tužioci podnose kvalitetne optužnice sudu koje su lako odbranjive.

Izmene i dopune važećeg Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ("Sl. glasnik RS", br. 32/2013) u skladu su sa evropskim standardima i predstavljaju ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24, kao i jačanje represivnih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija