Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG IZMENA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA, ZAKONA O POREZU NA DOBITAK PRAVNIH LICA I PRAVILNIKA O KONTNOM OKVIRU ZA PRIVREDNA DRUŠTVA: POTREBNO PRONAćI REšENJE ZA NEGATIVNE EFEKTE KURSNIH RAZLIKA


Predstavnici Odbora za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS) predložili su izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobitak pravnih lica, kao i pronalaženje rešenja za negativne efekte obračunatih kursnih razlika kroz izmenu Pravilnika o kontnom okviru za privredna društva. Sednici odbora prisustvovali su dr Slobodan Samardžić, potpredsednik PKS, Branislava Žunjić, sekredar Udruženja za bankarstvo, osuguranje i druge finansijske institucije PKS, predstavnici poslovnih banaka, Ministarstva finansija.

Dragan Santovac, zamenik predsednika odbora rekao je, na sednici održanoj u PKS, da je Srbija najviše izložena negativnim efektima kursnih razlika u odnosu na zemlje regiona, što negativno utiče na poslovanje privrede. Privreda će stvoriti gubitke zbog obaveze da u svom bilansu poslovanja za ovu godinu iskaže negativne efekte kursnih razlika. Iskazivanjem gubitaka preduzeća će imati umanjenu kreditnu sposobnost, neće lako dolaziti do kredita. Ukoliko dođu do tih izvora finansiranja, krediti će biti skuplji jer je rizik kod takvih klijenata veći. To povlači i manje investicija, ukazao je Santovac.

Predstavnici poslovnih banaka predložili su i da se preciznije regulišu nenaplativa potraživanja banaka, jer kako su istakli, u situacijama otpisa tih potraživanja, banke moraju da plate porez, što opterećuje njihovo poslovanje. Iz tog razloga banke traže izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit pravnih lica, odnosno da budu precizniji kako bi lakše se sprovodili u praksi.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 14.10.2014.