Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠI SUD U BEOGRADU TRAŽI DA VISOKI SAVET SUDSTVA ZAUZME STAV O SPOJIVOSTI VRŠENJA SUDIJSKE FUNKCIJE SA ČLANSTVOM U CENTRU ZA PRAVOSUDNA ISTRAŽIVANJA - CEPRIS


Da li sudija može da bude član nevladine organizacije u kojoj istovremeno sedi i branilac optuženog kome taj sudija sudi? Predsednik Višeg suda u Beogradu veruje da ne može.
Zato je sudiju Aleksandra Trešnjeva izuzeo iz postupka koji se vodi protiv bivšeg gradonačelnika Novog Sada, Borislava Novakovića. Naime, sudija Trešnjev je član Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), isto kao i Novakovićev advokat Vladimir Beljanski.
Sudije, advokati i profesori tvrde da su se potpuno legalno i legitimno udružili da unaprede pravosuđe.
Za predsednika Višeg suda u Beogradu, Aleksandra Stepanovića, sporno je to što u Centru za pravosudna istraživanja sede i branilac Borislava Novakovića i sudija koji mu je sudio.
"Ta okolnost izaziva sumnju u nezavisnost, samostalnost i nepristrasnost sudija…..Iz Statuta CEPRIS-a ne vidi se ko konkretno finansira nevladinu organizaciju što otvara mogućnost da dobrovoljne priloge, donacije ili poklone učini lice koje je stranka u nekom sudskom postupku ili je lično zainteresovana za ishod sudskog postupka", navodi se u odluci o izuzeću.
Lično pomenut, advokat Vladimir Beljanski tvrdi da to što sedi sa sudijom Aleksandrom Trešnjevim u istom udruženju nikako ne znači da ga korumpira.
"Očekujem da advokatske komore reaguju zato što je takav stav uvreda za svakog advokata ukoliko se za svakog advokata sumnja da će da korumpira sudiju onda je to nerazumevanje suštine advokature", kaže Vladimir Beljanski, advokat i član CEPRIS-a.
I za bivšu predsednicu Vrhovnog suda, Vidu Petrović Škero, sada takođe članicu CEPRIS-a odluka o izuzeću sudije Aleksandra Trešnjeva nije pravna. Podseća je na 1998. kada je i sama bila razrešena sudijske funkcije zbog članstva u Društvu sudija Srbije.
"Dobiješ odluku predsednika suda, čije je obaveza da štiti nezavisnost sudstva, u kojoj se kaže da sudija može o svojoj nezavisnosti samo u usko strukovnom udruženju odlučivati, znači sudija sa sudijom. Znači ja neću prihvatiti saradnju sa advokatima, profesorima, tužiocima. U tom slučaju sudija neće imati svoj ustavni položaj jer će morati da se izoluje i da živi kao svilena buba, u svojoj čauri iz koje neće izlaziti", navodi Škero.
Trešnjev je na odluku Višeg suda u Beogradu o izuzeću uložio pritužbu Visokom savetu sudstva, koji je na redovnoj sednici, u utorak, 13. septembra 2016. godine, jednoglasno odbacio pritužbu Trešnjeva.
Predsednik VSS Dragomir Milojević rekao je da odluka u ovom slučaju ne dovodi u pitanje dalje postupanje sudije Trešenjeva u ostalim predmetima, odnosno sudskim većima.

Izvor: Vebsajt N1 i Tanjug, 13.09.2016.