Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MAKEDONIJA SMANJUJE CENU FITOSANITARNIH UVERENJA


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je da su Srbija i Makedonija postigle dogovor o što skorijem smanjenju cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju, na nivo cena u Srbiji.

Ljajić je, nakon sastanka sa ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Makedonije Mihailom Cvetkovim i zamenikom ministra ekonomije Hristijanom Delevim u Skoplju, rekao da je to kratkoročno rešenje.

Makedonija će već tokom naredne sedmice da snizi cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice i izjednači ih sa našim, objasnio je on i ponovio da je od vitalnog značaja potpisivanje sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata kako bi se olakšao protok roba.

Prema njegovim rečima, veoma su važna nastojanja da se otklone sve vancarinske barijere u trgovini sa Makedonijom jer je ta zemlja jedna od tri najznačajnija partnera Srbije u okviru zemalja članica CEFTA sporazuma.

Makedonija je značajno tržište za naše proizvođače. Prošle godine imali smo 654 miliona evra robne razmene, od čega je naš izvoz bio 470 miliona evra, precizirao je Ljajić.

Ove godine, kako je naveo, zabeležen je rast izvoza od 15 odsto, a uvoza iz te zemlje za osam odsto, dok je spoljno-trgovinska razmena Srbije i Makedonije porasla ukupno za 13 odsto.

Ukoliko se otklone postojeće barijere i trgovina između dve zemlje se nesmetano odvija, relativno brzo se može postići spoljno-trgovinska razmena u vrednosti od milijardu evra, a preduslov za to je da nemamo ovakve situacije koje ograničavaju protok robe iz jedne i drugu zemlju, poručio je on.

Sastanak u Makedoniji je organizovan zbog situacije nastale nakon odluke makedonskih vlasti da povećaju cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, čime je faktički zaustavljen izvoz te žitarice iz Srbije u Makedoniju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 12.08.2016.
http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=271141