Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ŠTA NAS OČEKUJE U POGLAVLJIMA 23 I 24?


Ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 23 nije proces "štikliranja", već proces suštinskih promena, istakla je Milica Kolaković-Bojović, predsednica Saveta za sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23 pri Ministarstvu pravde, na tribini "Šta nas očekuje u poglavljima 23 i 24".

O tome šta Srbiju čeka u poglavljima 23 i 24 govorila je i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević.

Kolaković-Bojović je za 1. oktobar najavila predstavljanje Drugog izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, podsećajući da je procenat ispunjenja tih obaveza u Prvom izveštaju o sprovođenju tog akcionog plana bio gotovo 80 odsto.

Kako je rekla, do sada se nije pričalo o suštini tog poglavlja.

"Da, očekuje nas promena Ustava i brojnih zakona, ali ono što nas očekuje je suštinski i mukotrpan rad i promena svesti i načina razmišljanja. Ako se spoje ova dva elementa možemo očekivati da Poglavlje 23 u momentu zatvaranja i donese suštinske promene", rekla je Kolaković-Bojović.

Miščević je rekla da nema napretka u drugim poglavljima ako ne bude postignut napredak u poglavljima 23 i 24.

Za početak septembra je najavila misiju Brisela koja će razjasniti kako će izgledati sistem izveštavanja o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24.

"Naš uspeh u ova dva poglavlja nije uspeh koji će samo videti Brisel, već će ga prevashodno videti graćani Srbije, što je najvažnije u pregovaračkom procesu", rekla je Miščević i dodala da je od datuma ulaska Srbije u EU mnogo važnije da naša zemlja postigne evropske standarde i stepen vrednosti koji će građanima omogućiti ono što zadovoljava njihov život u Srbiji 21. veka.

Poglavlja 23 i 24 otvorena su 18. jula, a smatraju se najvažnijim u procesu pristupanja Srbije EU.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 12.08.2016.