Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U POSTUPKU ZA RATNE ZLOČINE: PRIMENOM ZAKONA SPREčAVA SE AMNESTIJA RATNIH ZLOčINACA, KOJI SU ODLAZILI IZ REPUBLIKA BIVšE SFRJ U KOJIMA JE BIO RAT, U DRUGE ZEMLJE UZIMAJUćI NOVO DRżAVLJANSTVO


Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine ("Sl. glasnik RS", br. 67/2003, 135/2004, 61/2005, 101/2007, 104/2009, 101/2011 - dr. zakon i 6/2015), i nastavlja da ga primenjuje, izjavio je rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, Milan Petrović.

Petrović je rekao da najave iz Hrvatske, da će blokirati evrointegracije Srbije ukoliko bude primenjivala taj Zakon, ne utiču na rad srpskog Tužilaštva i da postoje aktuelni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani.

"Tužilaštvo za ratne zločine i dalje u punoj meri i obimu primenjuje ovaj Zakon. Njegovo stavljanje van snage dovelo bi do toga da mi ne bi mogli da gonimo ratne zločince i da oni praktično mirno žive i izbegnu krivičnu odgovornost", istakao je Petrović.

Petrović podseća da je taj Zakon od 2003. do 2011. godine primenjivan bez ikakve primedbe od strane hrvatske države i da je tek tada počela da im smeta njegova primena.

To, prema njemu, ukazuje na politički motiv, a ne na pravne razloge za primenu, odnosno neprimenu.

Petrović i dodao da se taj Zakon primenjuje i primenjivan je u slučaju svakog izvršioca ratnog zločina, bez obzira na njegovo državljanstvo, pa i u odnosu na državljane Hrvatske.

Poslednji slučaj koji je okončan pred pravosuđem Srbije, podseća, jeste slučaj V.M., u kome je pravosnažno osuđen i po sporazumu Hrvatske i Srbije premešten u Hrvatsku da izdržava kaznu zatvora.

Kaže i da Srbija nema u službenim evidencijama podatke o tome koliko je državljana Hrvatske trenutno u predmetima Tužilaštva i za koliko njih je Tužilaštvo zainteresovano.

"Ne pravimo razliku ko je čiji državljanin. Postupamo potpuno profesionalno. Gleda se da li ima dokaza da je neko izvršio ratni zločin ili ne. Ovaj Zakon je u dubokoj saglasnosti sa svim pravilima međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava", naglašava Petrović.

Navodi i da ima predmeta na kojima trenutno Tužilaštvo radi o ratnim zločinima na teritoriji Hrvatske, predmeta u kojima se sumnja da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji.

Na pitanje zašto je za Srbiju važan taj Zakon, Petrović odgovara da on sprečava da ratni zločinci mirno šetaju u zemljama bivše SFRJ time što su izašli iz republike u kojoj je bio rat, prešli u drugu i uzeli novo državljanstvo.

"Jedan broj njih došao je i u Srbiju. Ako bi ovaj Zakon prestao da važi, oni bi praktično bili amnestirani", zaključuje Petrović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 14.07.2016.
Naslov: Redakcija