Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: ODRżAN DRUGI SASTANAK PARLAMENTARNOG FORUMA ZA ENERGETSKU POLITIKU - UTVRđEN PLAN AKTIVNOSTI U NAREDNOM PERIODU, IZABRAN ZAMENIK FORUMA


Na drugom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku (PFEP), održanom 14. jula 2015. godine, utvrđen je plan aktivnosti u narednom periodu. Za zamenika Foruma izabran je dr Branislav Blažić, a Forumu su se priključila i tri nova člana Vera Paunović, Dragomir Karić i Miloš Tošović.

Članovi Foruma, ali i mnogobrojni gosti koji su prisustvovali sastanku, izneli su predloge za način i plan rada. Tako se moglo čuti da je neophodno pokrenuti inicijativu za izmenu i dopunu određenih zakona kojima bi se otvorila perspektiva za privlačenje stranih investitora, ali i predlozi šta učiniti kako bi se povećala iskorišćenost biomase u Srbiji. Između ostalog govorilo se i o iskorišćenosti tradicionalnih izvora energije i uspostavljanju ozbiljne trgovine električnom energijom.

Predsednica Foruma najavila je da će, na predlog Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) krajem avgusta biti održana radionicu na kojoj će eksperti predstaviti trenutnu situaciju energetike u Srbiji. Time će se obezbediti analiza sa stanovišta civilnog društva, ali i sa stanovišta državnih organa.

"Nakon toga u planu je forum na kome bismo razmotrili i dali svoje viđenje strategije razvoja energetike, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. Sa tog foruma izašli bismo sa predlogom preporuka, ali i sa pozivom na debatu, koji bismo uputili relevantnim subjektima, čije mišljenje o strategiji želimo da čujemo", najavljuje Tomić.

Ona je najavila da će u septembru biti organizovan sastanak Foruma i delegacija Ministarstva za energetiku i zaštitu životne sredine Baden-Virtemberga, koji će se nalaziti u zvaničnoj poseti Srbiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Konfindustrije, Centra za evropske politike i Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije, kao i novinari i urednici Balkanmagazina i Atlantisa.

Oni su se složili da način rada koji praktikuje Parlamentarni forum za energetsku politiku idealna platforma na kojoj mogu da se sretnu sve zainteresovane strane i svi stručni kapaciteti, kako bi se pokrenula važna pitanja.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 14.07.2015.