Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORMIRANA RADNA GRUPA ZA NOVU INDUSTRIJSKU POLITIKU: NOVA INDUSTRIJSKA POLITIKA ćE BITI U SKLADU SA STRATEGIJOM I POLITIKOM RAZVOJA INDUSTRIJE REPUBLIKE SRBIJE ZA PERIOD OD 2011. GODINE DO 2020. GODINE KAO I SA INDUSTRIJSKIM POLITIKAMA EU, DEFINISANIM KROZ POGLAVLJE 20


U Privrednoj komori Beograda 13. jula 2015. godine formirana je radna grupa za novu industrijsku politiku čiji je predsednik profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Dragan Đuričin.

Koordinator izrade nove industrijske politike je Privredna komora Beograda, a cilj u prvoj fazi je utvrđivanje metodologije, smernica i načina rada. Partneri na ovom projektu će biti organi izvršne vlasti, Univerzitet, SANU, javni i privatni sektor i svi koji mogu da doprinesu što boljim ponuđenim rešenjima, zbog čega ostajemo otvoreni za sve koji žele da se uključe u naš rad, rekao je predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.

On je dodao da bi trebalo uključiti i članove Odbora za privredu u Skupštini Srbije, kao i pojedine stručnjake u državnoj upravi. Nova industrijska politika će biti u skladu sa Strategijom i politikom razvoja industrije Republike Srbije za period od 2011. godine do 2020. godine kao i sa Industrijskim politikama EU, definisanim kroz Poglavlje 20.

Radna platforma biće pripremljena do početka septembra, a za realizaciju pored energije, ideja i iskustva potrebne su Institucije koje imaju istraživački potencijal, rekao je Đuričin. On je naveo da bi u izradi tehnoloških mapa mogli da budu angažovani kao nosioci posla Elektrotehnički i Mašinski fakultet, za logistiku Saobraćajni fakultet, a za metodologiju i ekonomski deo Ekonomski fakultet, odnosno Fakultet organizacionih nauka.

Članovi radne grupe složili su se da reindustrijalizacije nema bez vrhunske opreme i tehnologije, kao i usmerenja prema izvozu i svetskom tržištu, ali ni bez zadržavanja mladih školovanih stručnjaka u zemlji.

Izvor: Vebsajt Privredna komora Beograda, 13.07.2015.