Zastava Bosne i Hercegovine

OMBUDSMAN: POPULACIONOJ POLITICI PRISTUPITI STRATEŠKI


Najnovije istraživanje institucije Pokrajinskog ombudsmana o lokalnim populacionim politikama pokazalo je da jedinice lokalne samouprave u Vojvodini ovom pitanju ne pristupaju strateški, uprkos tome što im važeći propisi daju velika ovlašćenja u ovoj oblasti, saopšteno je iz kancelarije Pokrajinskog ombudsmana.

Podaci iz istraživanja ukazuju na to da 26 od 45 vojvođanskih lokalnih samouprava ima usvojenu lokalnu strategiju socijalne zaštite, dok njih 13 nije usvojilo niti ovaj, niti neke druge strateške dokumente u kojima se reguliše i oblast socijalne zaštite.

"Tek 24 odsto lokalnih samouprava obezbeđuje novčanu pomoć nezaposlenim roditeljima, dok nešto više od polovine obezbeđuje roditeljski dodatak za prvo dete. Svako rođeno dete novčanu pomoć dobija u 11 lokalnih samouprava, a u njih 28 deca trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja mogu besplatno da pohađaju predškolske ustanove", objašnjava se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da oko trećina lokalnih samouprava deci pruža pomoć u vidu udžbenika i novčanih nagrada za đake generacije, a tek 13 odsto njih daje stipendije i pomoć darovitim učenicima.

U kancelariji Pokrajinskog ombudsmana ističu da ovi podaci govore o tome da se lokalnoj populacionoj politici najčešće pristupa "stihijski".

"Na to ukazuje i podatak da je samo u deset lokalnih samouprava osnovano telo odgovorno za sprovođenje populacione politike, a da u samo dve imaju osnovan fond za ovu namenu", objašnjavaju u ovoj instituciji.

Lokalnim samoupravama je, dodaje se, upućena preporuka da analiziraju demografsku sliku lokalne sredine, identifikuju resurse i uspostave institucionalni okvir za sprovođenje lokalne populacione politike.

Izvor: RTV