Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORMIRATI RADNU GRUPU ZA IZMENU USTAVA RS


Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da Ustav Srbije treba da se menja i ocenio da o tome postoji saglasnost.

"Mišljenje SVM-a je da se Ustav mora menjati, a slično misle i ostale parlamentarne stranke. Gledišta se razlikuju samo u tome koji se delovi dokumenta moraju promeniti", rekao je Pastor za novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Prema njegovim rečima, važno je i da proces promene ne bude isti kao što je bio 2006. godine.

"Tadašnji parlament je uzeo u obzir formalne zahteve, ali je Ustav prihvaćen bez javne rasprave, navrat-nanos, bez razmatranja mišljenja stručnjaka za ustavno pravo, što se vidi i iz nedostataka kojima ovaj dokument raspolaže", naveo je Pastor.

On je ocenio da je "marginalno pitanje" da li treba menjati postojeći ili treba napisati potpuno novi Ustav, jer ako bi se i radile samo promene, one bi morale biti sveobuhvatne.

Pastor je rekao da se SVM zalaže da se u Ustavu proširi deo koji se odnosi na ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

"Delom da bi uloga (manjinskih) nacionalnih saveta postala još jača u Ustavu, a delom zbog toga što postoji dosta elemenata u pogledu ljudskih prava koji su u proteklih 15-20 godina ugrađeni u temelje razvijenih demokratija Evrope, ali nisu postali sastavni delovi Ustava Srbije", rekao je Pastor.

Dodao je da se SVM zalaže da u ustavnim promenama Vojvodina dobije što više izvornih prava i založio se za formiranje radne grupe za promenu Ustava, u čiji rad bi trebalo uključiti stručnjake za ustavno pravo.

"Tako bismo na kraju jednog procesa, otprilike za godinu-dve, mogli stići do teksta promene Ustava", kazao je Pastor.

Izvor: RTV, Beta