Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRATEGIJA ZA REFORMU JAVNE UPRAVE: REFORMA U PROCESU USKLAđIVANJA SA ZAKONODAVSTVOM EU


U Palati Srbija, u petak 12. juna 2015. godine, održan je drugi sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave, zajedničkog tela EU i Srbije, a delegaciju EU predvodio je direktor Generalnog direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije Žan-Erik Pake.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije EU u Srbiji, GIZ-a, ambasada država članica EU u Srbiji, šefica Pregovaračkog tima, Tanja Miščević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, Ksenija Milenković i ostali predstavnici relevantnih institucija Republike Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Željko Ožegović, istakao je da je cilj Vlade Srbije da ima državnu administraciju koja može da iznese pregovore i da bude u stanju da te politike kasnije i primeni.

"Cilj nam je da kroz započetu reformu javne uprave stvorimo upravu zasnovanu na principima Evropskog upravnog prostora koja će pružati viši kvalitet usluga građanima i privredi nego što je to bilo do sad", rekao je Ožegović i dodao da je od velike važnosti da se uprava na svim nivoima prilagodi evropskim principima, da bude efikasna i okrenuta ka građanima i privredi u cilju privrednog rasta i kvalitetnijeg života građana.

Direktor Generalnog direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije, Žan-Erik Pake, naveo je da je u Srbiji puno urađeno na reformi javne uprave i izrazio podršku prema narednom obimnom poslu koji čeka Srbiju.

Pake je rekao da je Srbija pripremila odličnu Strategiju za reformu javne uprave i i Akcioni plan i najavio da će se u izveštaju o napretku ka EU još više spominjati reforma javne uprave. Očekuje da će Strategija i Akcioni plan dovesti do dobijanja budžetske pomoći, kroz IPA fondove.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.06.2015.