Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS USVOJILA PROGRAM REFORME PORESKE UPRAVE: AKCIONI PLAN SPROVOđENJA PROGRAMA REFORME BIćE USVOJEN U JULU 2015. GODINE


Konsolidacije javnih finansija uslovljena je reformom poreske uprave i efikasnom borbom protiv sive ekonomije, rekla je v.d. direktor Poreske uprave, Dragana Marković.

- Upravo zbog toga Ministarstvo finansija formiralo je radnu grupu koja je uradila program transformacije Poreske uprave koju je Vlada Srbije usvojila 8. juna. Cilj ovih reformi je unapređenje efikasnosti naplate i kvaliteta usluge, smanjenje troškova, modernizacija informacionog sistema i definisanje sistemskih rešenja za naplatu poreza - navela je Markovićeva.

Marković očekuje da u julu bude usvojen akcioni plan sprovođenja programa reforme Poreske uprave, u kojem će biti precizirani konkretni zadaci do kraja 2015. godine, kao i šta treba da se uradi 2016., a šta do 2020. godine.

Marković nije govorila o detaljima planirane reforme, ali je istakla da će toj službi koja već ima 6.500 zaposlenih, biti potrebni mladi, stručni ljudi.

"U toku je obuka 350 inspektora poreske kontrole, ali će biti problem kako ih zadržati, kako ih obavezati da ostanu u službi. Imamo puno kadrovskih problema", istakla je ona.

Ona je dodala da je problem javnih finansija i siva ekonomija i da bez dobre međunarodne saradnje neće biti rezultata u ovoj oblasti.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.06.2015.