Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: PROTIVZAKONITO USLOVLJAVANJE KANDIDATA ZA POSAO UKNJIżENOM NEKRETNINOM I POTPISIVANJEM GARANCIJE ZA DOBRO OBAVLJANJE POSLA


Uslovljavanje kandidata "uknjiženom nekretninom" i potpisivanjem garancije za dobro obavljanje posla, nije u skladu sa Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014 - dalje: Zakon), saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Garancije za dobro obavljanje posla uobičajene su u poslovnim odnosima u privredi između privrednih subjekata, a ne u odnosima između poslodavca i zaposlenog, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zakonom je propisano da se od kandidata za zasnivanje radnog odnosa ne može zahtevati davanje podataka o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, kao i dostavljanje isprava ili drugih dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koja se zasniva radni odnos.

Zakon sadrži i odredbe o zaštiti zarade zaposlenog, da poslodavac ne može novčano potraživanje prema zaposlenom naplatiti obustavljanjem od njegove zarade, bez pravosnažne odluke suda ili bez pristanka samog zaposlenog, navodi Ministarstvo rada.

Iz Ministarstva rada navode da se kandidati za zapošljavanje, koji su uslovljavani na ovaj način, mogu obratiti inspekciji rada, i pokrenuti sudski postupak za naknadu štete zbog diskriminacije pri zapošljavanju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.06.2015.