Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA 11,25 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,50 procentnih poena i ona sada iznosi 11,25 odsto.

Ovu odluku Izvršni odbor je doneo imajući u vidu da su, zahvaljujući do sada preduzetim merama monetarne politike, znatno oslabili inflatorni pritisci. O tome svedoče mesečne stope inflacije, koje su, i pored nešto više inflacije u aprilu, u poslednjih šest meseci u proseku iznosile 0,25 odsto.

Dezinflatorni uticaj ostvaren je po osnovu smanjenja troškovnih pritisaka na cene hrane i smanjenih inflatornih očekivanja. Niska agregatna tražnja, stabilna kretanja na deviznom tržištu i zabeležen pad premije rizika zemlje, uz očekivani puni efekat do sada preduzetih mera monetarne politike, doprineće daljem padu međugodišnje inflacije. Po oceni Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja od 4 ± 1,5 odsto u poslednjem tromesečju ove godine.

Na mere monetarne politike u narednom periodu, po oceni Izvršnog odbora, u znatnoj meri uticaće kretanja u međunarodnom okruženju, buduća fiskalna kretanja, kao i uticaj nove poljoprivredne sezone na cene hrane.

Izvršni odbor je pozitivno ocenio oporavak ekonomske aktivnosti, koji potvrđuje očekivanja o ekonomskom rastu u ovoj godini od 2 odsto, a koji će biti zasnovan pre svega na rastu izvoza.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 6. juna.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.5.2013.