Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: UDRUżENJE PRIVATNIH POGREBNIKA SRBIJE SMATRA DA JE ZAKONOM USPOSTAVLJEN MONOPOLSKI POLOżAJ JAVNO-KOMUNALNIH PREDUZEćA ZA POGREBNE USLUGE, šTO JE POTVRDILA I KOMISIJA ZA ZAšTITU KONKURENCIJE


Privatna pogrebna preduzeća, njih oko 600, gotovo su pred gašenjem. Ukoliko buduća Vlada Republike Srbije ne izmeni Zakon o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 - dalje: Zakon), koji dozvoljava da se ovom delatnošću bave isključivo firme u većinskom državnom ili vlasništvu lokalnih samouprava, bez posla će, poručuju u Udruženju privatnih pogrebnika, ostati blizu 3.000 ljudi, a građani će plaćati sve skuplje usluge. Za bolji status će se, najavljuju, boriti i protestima.

Zakon je još 2011. godine pogrebne usluge prepustio državi, a lokalnim samoupravama naložio da donesu posebne odluke i uredbe i usklade poslovanje sa Zakonom. Dobar deo gradova i opština i nema svoja pogrebna preduzeća, pa su privatnici nesmetano radili. Poslednjih nekoliko meseci, međutim, u Subotici, Pančevu, Novom Sadu, a u Beogradu od ranije, stvari se menjaju.

- Doneli su odluke kojima obavezuju sve zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite da javnim preduzećima prijave svaki slučaj smrti. Po utvrđenoj smrti, u ustanovama, ili van njih, posmrtne ostatke preuzimaju javna preduzeća, prevoze ih i smeštaju u mrtvačanice, koje za njih rade 24 časa dnevno, dok je prijem ostataka koje prevoze privatnici vremenski ograničen - objašnjava Dragan Zdjelar, predsednik Udruženja. - Mi smo od Komisije za zaštitu konkurencije tražili mišljenje. Oni su procenili da je time narušena sloboda ekonomske konkurencije i da se monopolizuje tržište pogrebnih usluga. Naložili su Novom Sadu i Pančevu da izbrišu diskriminatorske odredbe.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je nedavno izašlo sa Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima. Međutim, ni on ne popravlja status privatnika.

- Poseban problem je što javna rasprava uopšte nije bila javna i nisu bili pozvani svi koji su zainteresovani za ovo pitanje - tvrdi Radomir Ćirilović iz Pokreta za zaštitu potrošača "Prosperitet". - Posledica državnog monopola je da su cene pogrebnih usluga enormno velike. A od 42 javna pogrebna preduzeća, njih 39 je poslovalo sa gubitkom. Usluge su u jednom gradu, od 2009. godine do danas korigovane čak šest puta i za 50 odsto su veće.

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković, kaže da će posle izmena Zakona, privatnici, uz prevoz posmrtnih ostataka, moći da se bave čak i održavanjem grobalja i sahranjivanjem:

- Sve smo učinili da liberalizujemo tržište. Ovo je krovni Zakon, a lokalne samouprave su dobile nadležnost da same regulišu način obavljanja delatnosti. Činjenica je da će sada svi koji žele da posluju u ovoj oblasti morati da poštuju propise - kaže Atanackovićeva.

Ukoliko se ukrste iznosi prosečnih mesečnih primanja građana i cena pogrebnih usluga, a Mreža za poslovnu podršku je to uradila, podaci pokazuju da su građani Srbije u prilično nezavidnoj situaciji.

- Za skromnu sahranu u Milanu, gde je prosečna plata 1.900 evra, treba izdvojiti 465 evra. U Pragu je plata 1.200 evra, a pogreb oko 405 evra. U Bratislavi zarađuju u proseku 1.000 evra, a sahrana košta 376 evra. U Srbiji je cena pogreba od 900 do 1.000 evra - navodi Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku.

Važeći Zakon pogađa i katoličku crkvu. Svih pet biskupija iz Srbije se obraćalo nadležnom Ministarstvu. - Nama smeta član pet koji kaže da lokalne samouprave mogu crkvama da povere upravljanje i održavanje groblja. A to je naše vlasništvo- kaže Mirko Štefković, sekretar međunarodne biskupske konferencije "Ćirilo i Metodije".

ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011)

Vršioci komunalnih delatnosti

Član 5

Komunalnu delatnost mogu obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt.

Komunalnu delatnost iz člana 2. stav 3. tačka 1), komunalnu delatnost iz tačke 5) u delu koji obuhvata obavljanje javnog linijskog prevoza putnika trolejbusima i komunalnu delatnost iz tačke 6) u delu koji obuhvata održavanje groblja i objekata, koji se nalaze u sklopu groblja (mrtvačnica, kapela i krematorijum), sahranjivanje ili kremiranje i održavanje pasivnih groblja i spomen obeležja mogu obavljati isključivo javna preduzeća ili privredna društva u kojima je većinski vlasnik od najmanje 51% Republika Srbija ili jedinica lokalne samouprave.

Jedinica lokalne samouprave može odlukom o načinu obavljanja komunalne delatnosti, a u skladu sa zakonom, poveriti poslove uređivanja i održavanja grobalja crkvi i verskim zajednicama.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B. - Z. R., 13.04.2016.
Naslov: Redakcija