Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU VANZAVODSKIH SANKCIJA I MERA: STARTUJE PILOT-PROJEKAT "ELEKTRONSKI SISTEM PREVENCIJE NASILJA U PORODICI". NASILNICI, ALI I żRTVE NASILJA U PORODICI, UBUDUćE ćE NOSITI SPECIJALNE UREđAJE KOJI ćE POMOćU GPS SIGNALA OMOGUćAVATI NJIHOVO PRAćENJE, KAKO BI SE U SVAKOM TRENUTKU ZNALO DA LI SE NASILNIK PRIBLIżIO żRTVI NA UDALJENOST MANJU OD DOZVOLJENE


Žrtve porodičnog nasilja mogle bi uskoro da budu pod većom i efikasnijom zaštitom kada bude zaživeo elektronski sistem prevencije nasilja u porodici, koji u realnom vremenu prati kretanje žrtve i nasilnika i da li se nasilnik previše približio žrtvi.

Reč je o pilot-projektu "Elektronski sistem prevencije nasilja u porodici". Nasilnici, ali i žrtve nasilja u porodici, ubuduće će nositi specijalne uređaje koji će pomoću GPS signala omogućavati njihovo praćenje kako bi se u svakom trenutku znalo da li se nasilnik približio žrtvi na udaljenost manju od dozvoljene.

Nasilnika će nanogica i uređaj koji se nosi oko pojasa zvučnim signalom obaveštavati da je ušao u "zabranjenu zonu prilaza", dok će žrtva nositi samo uređaj oko pojasa koji će je upozoravati da je nasilnik u blizini. Istovremeno će i jedinice za nadzor dobiti blagovremeno upozorenje na mogući susret nasilnika i žrtve, koji će biti registrovan u Centru za nadzor.

Sistem će formirati "zaštitne prstenove" oko žrtve, a obezbediće i višestepeni sistem alarmiranja u slučaju da nasilnik prekrši "zone zabrane", kao i glasovnu komunikaciju porukama sa žrtvom, odnosno nasilnikom. Broj "zaštitnih prstenova", kao i broj i širina "zona zabrane" biće definisani pojedinačno za svaki slučaj, u skladu sa odlukom suda.

- Elektronski sistem za prevenciju nasilja u porodici ima dva cilja. Prvi je da žrtvi obezbedi veći osećaj sigurnosti, a drugi da omogući bolji nadzor izvršenja mere određene nasilniku od suda - objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Vesna Stanojević iz Sigurne ženske kuće kaže da podržava projekat jer će on omogućiti praćenje kretanja nasilnika i sugeriše da se tačno odredi za koja dela se zatvorska kazna može zameniti nanogicom.

Ovaj sistem mogao bi da nađe i širu primenu, odnosno da se iskoristi za sprečavanje nasilja na sportskim terenima tako što bi se huliganima zabranio pristup objektima na kojima se održavaju sportske manifestacije.

Podsetivši da je Srbija u maju 2014. dobila svoj prvi Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014), ministar pravde Nikola Selaković je istakao da se uvođenjem elektronskog sistema prevencije Srbija svrstava u red prvih pet evropskih zemalja koje takvom opremom nastoje da u značajnoj meri spreče nasilje i zaštite potencijalne žrtve od povratničkog nasilničkog ponašanja.

"Pilot projekat postižemo bez ijednog dinara i pokazaće da li je to nešto što je našoj državi potrebno. Smatramo da je ovo značajno unapređenje, jer je dosadašnji način kontrole izvršenja ovih mera bio suviše lak za izvrgavanje i izbegavanje", rekao je Selaković.

Istovremeno predstavljen je i sistem koji služi za kontrolu zabrane mere konzumiranja alkohola osobama koje su pod uticajem alkohola izvršila određena krivična dela. Naime, osoba kojoj sud odredi obaveznu meru lečenja od alkoholizma moraće u tačno određeno vreme da se testira da se na specijalnom uređaju kod svoje kuće, sličnom alkotestu saobraćajne policije, s tim što ovaj poseduje kameru i automatski šalje dobijene podatke u monitoring centar Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Rukovalac u monitoring centru zatim proverava, na osnovu dobijenih fotografija sa aparata, da li uređaj koristi osoba kojoj je mera izrečena ili to čini neko drugi umesto nje, dok istovremeno analizira procenat alkohola u krvi te osobe.

Kada će novi uređaji za prevenciju porodičnog nasilja i primenu mera lečenja od alkoholizma biti u upotrebi, još nije poznato, ali prema rečima ministra Selakovića planirano je novac bude određen u budžetu za 2017. godinu.

"U budžet za 2017. godinu predložićemo uvrštavanje nabavke ove izuzetno sofisticirane i skupe opreme i posle pilot projekta videćemo koliko se u našim sudovima izriče ovakvih mera, koliko nam je uređaja potrebno, a onda u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima unapređivaćemo ovakav način izvršenja sankcija", poručio je Selaković.

Izvor: Vebsajt Tanjug i Blic, 14.04.2016.
Naslov: Redakcija