Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UVODI SE INTEGRISANI INFORMACIONI SISTEM "MOJ DOKTOR": IZABRANI LEKAR U DOMU ZDRAVLJA ZAKAZIVAćE TERMIN KOD SPECIJALISTE ILI PREGLEDE NA ULTRAZVUKU, MAGNETNOJ REZONANCI, SKENERU, MAMOGRAFU... VIšE NEćE POSTOJATI PAPIRNI UPUTI I SVESKE ZA UPISIVANJE TERMINA, A I PAPIRNE RECEPTE ZAMENIćE ELEKTRONSKI KADA BUDE ZAżIVEO ELEKTRONSKI POTPIS


Čekanje u redu za zakazivanje specijalističkih pregleda u Srbiji odlazi u zaborav. Za pacijente će to ubuduće raditi izabrani lekari u domovima zdravlja.

Zahvaljujući novom integrisanom informacionom sistemu "Moj doktor", izabrani lekar zakazivaće termin kod specijaliste ili preglede na ultrazvuku, magnetnoj rezonanci, skeneru, mamografu... Više neće postojati papirni uputi i sveske za upisivanje termina, a i papirne recepte zameniće elektronski kada u Srbiji bude zaživeo elektronski potpis.

Savetnik ministra zdravlja, Miroslav Pevac, kaže da će do kraja 2016. godine sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti povezane ovim sistemom.

"To će doneti olakšice pacijentima, ali i sprečiti nestašice zdravstvenog materijala. Sistem je već počeo da se primenjuje u Nišu, a od 13. aprila 2016. godine i u Kragujevcu. Početkom maja krećemo da umrežujemo ustanove u Beogradu, a krajem maja i u Vojvodini. Očekujemo da će se liste čekanja smanjiti na mesec dana. U Makedoniji, po čijem primeru ovo radimo, pacijenti su čekali i do 10 meseci, a sada ne čekaju duže od 15 dana", objašnjava Pevac.

U ovaj sistem zbog tehničkih poteškoća jedino neće biti uključena VMA.

U Domu zdravlja u Nišu novi sistem je počeo da se primenjuje krajem marta.

"Naši pacijenti više ne moraju da idu na klinike i da čekaju u redovima. Izabrani lekar im odmah pronađe prvi slobodan termin", kaže dr Danijela Cvetković.

Kako će izgledati zakazivanje:

1. slučaj - Pacijentu treba specijalistički pregled

- Lekar mu zakazuje pregled kod specijaliste u domu zdravlja ili u ustanovi sekundarnog tipa, u zavisnosti od toga gde će pre stići na red (elektronski uput)

- Pacijent ima mogućnost da izabere lekara i ustanovu u kojoj će obaviti pregled

- Izabrani lekar zakazuje i pregled na nekom od aparata, kao što je ultrazvuk, magnetna rezonanca, skener, mamografija,...

- Pacijent na zakazani specijalistički pregled dolazi samo sa zdravstvenom knjižicom, jer njegovom elektronskom zdravstvenom kartonu može da pristupi i lekar specijalista u drugoj bolnici

- Postoji mogućnost da SMS-om dobije podsetnik dva dana pre pregleda

2. slučaj - Pacijentu treba lek

- Lekar pacijentu propisuje odgovarajuću terapiju putem, elektronskog recepta (elektronski recept će se primenjivati kada u Srbiji zaživi i elektronski potpis)

- Pacijent dobija samo potvrdu da treba da podigne recept u apoteci

- U apoteci je dovoljno reći svoj LBO broj ili matični broj

- Hronični bolesnici neće morati kod lekara po recepte, već će ići direktno u apoteku da podignu lekove

Izvor: Vebsajt 021.rs, 14.04.2016.
Naslov: Redakcija