Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN SEMINAR "NOVI PROFESIONALNI IZAZOV ZA MEDIJE U SRBIJI: IZVEŠTAVANJE O NOVOJ PRAVOSUDNOJ PROFESIJI U SRBIJI - JAVNIM BELEŽNICIMA, I UVOĐENJU SISTEMA JAVNOG BELEŽNIŠTVA"


Pomoćnik ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Ljiljana Blagojević ocenila je da će javni beležnici, koji će početi sa radom u septembru, rasteretiti sudove i građanima doneti veću pravnu sigurnost.

Blagojević je na seminaru "Novi profesionalni izazov za medije u Srbiji: izveštavanje o novoj pravosudnoj profesiji u Srbiji - javnim beležnicima, i uvođenju sistema javnog beležništva" istakla da će uvođenje notara uticati na poboljšan kvalitet ugovora o kupovini nekretnina, čime će biti smanjen broj parničnih postupaka.

Ona je ukazala na to da će mediji imati veliku ulogu u informisanju građana o ovoj novini u pravosudnom sistemu Srbije.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Dejan Đurđević objasnio je da će javni beležnici, ako je ugovor relativno ništav ili bi mogao da dovede do sporova, imati odgovornost da upozore stranke na to.

Ukoliko se stranke ogluše o takvo upozorenje, notari će morati da tu činjenicu unesu u ugovor, a ako stranke i to odbiju, javni beležnici neće sačiniti ugovor, naveo je Đurđević.

Prema njegovim rečima, notari će prilikom sklapanja ugovora koji se odnose na promet nekretnina biti zaduženi i za proveru statusa nekretnine, pri čemu će morati da upozore stranke ukoliko postoji neki problem ili neizvesnost u vezi sa konkretnom nekretninom.

Seminar je organizovalo Ministarstvo pravde i državne uprave, uz podršku Projekta za pravnu reformu u Srbiji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Skup je bio namenjen urednicima i novinarima štampanih, elektronskih i internet medija, u cilju upoznavanja medija sa sistemom javnog beležništva koji se uvodi u Srbiji i funkcijom, ulogom i odgovornostima koje će imati budući javni beležnici.

Očekuje se da prvi javni beležnici Republike Srbije budu imenovani i počnu sa radom u septembru ove godine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 14.4.2014.