Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Prilikom odabira đačkih putovanja škole su u obavezi da se pridržavaju Zakona. Neretko se dešava da se izbor agencije koja je prošla na tenderu poništi. Ministarstvo prosvete će ovo pitanje rešiti donošenjem novih pravilnika o đačkim putovanjima, kojima će definisati organizaciju, način realizacije i čitav postupak ove vrste nabavke


Mart je tradicionalno u znaku odabira destinacija đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava. Škole, koje su dužne da poštuju Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015 - dalje: Zakon), ovih dana roditelje upoznaju sa agencijskim ponudama koje su prošle na tenderu.

Jednodnevna ekskurzija, primera radi do Novog Sada košta 3.195 dinara, do Moravskih konaka u Velikoj Plani – 2.650 dinara. Najčešća visina dnevnica za nastavnike koju plaćaju roditelji je 800 dinara. Kada se odbije porez, nastavnik dobija 500 dinara po učeniku.

"U tu cenu ulazi i auto-dan, zatim troškovi pratioca grupe, animatora, rekreatora, ulaznice, ručak ako ga ima i tako dođemo do cifre od 2.650 dinara. Uglavnom nema negodovanja, jer su roditelji svesni odgovornosti, ozbiljnosti pratnje dece bilo na nastavi u prirodi ili izletu", ukazuje direktor OŠ "Vuk Karadžić", Zlatko Grušanović.

U "Yuti" kažu da od 2013. godine 50 odsto planiranih putovanja nije realizovano. Takođe, napominju da uvedeni Zakon nije ispunio očekivanja.

"Zakon omogućava onome ko raspisuje javnu nabavku da u dodatnim uslovima javne nabavke postavi takve uslove da je reč o takozvanim nameštenim javnim nabavkama, o mogućnosti korupcije. Dakle, sve što smo hteli da izbegnemo, nismo ništa u suštini uradili", ističe Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

U školama kažu da se pridržavaju Zakona, ali priznaju da se neretko dešava da se izbor agencije koja je prošla na tenderu poništi.

"Zakon nalaže da od tri ponude koje dođu, vi izaberete, a onda se žali neko drugi i to traje. Rok žalbe je tri, četiri, šest meseci. Dok sve to prođe, ekskurzija pada, padaju ona sredstva koja ste uložili da platite oglase. Nema razloga da se to radi, na kraju krajeva, direktori ne ulaze u to, deca nezadovoljna, roditelji nezadovoljni", napominje Dejan Nedić iz Društva direktora srednjih škola.

Nadležni najavljuju nove pravilnike o đačkim putovanjima.

"Mi ćemo tim pravilnicima definisati i organizaciju i način realizacije i čitav postupak i proceduru ove vrste nabavke, odnosno konkursa ili nabavke ekskurzija za sve škole u Srbiji", navodi Bogoljub Lazarević iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovih dana prosvetni i turistički inspektori zajedno proveravaju pojedine škole.

Izvor: Vebsajt RTS, Ivanka Ristovski, 13.03.2017.
Naslov: Redakcija