Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Ministarstvo poljoprivrede najavljuje rešavanje problema dugova poljoprivrednika za penziono i zdravstveno osiguranje, te izmenu Zakona kako bi se doprinos za poljoprivredne penzije plaćao srazmerno veličini poseda


Dug poljoprivrednika po osnovu penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja iznosi 185 milijardi dinara, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, navodeći da će deo biti otpisan, kao i da će biti reformisan sistem PIO osiguranja u poljoprivredi.

"To su zvanični podaci Poreske uprave. Oko 30 milijardi dinara tog duga otpada na zdravstveno osiguranje, a ostalo je PIO osiguranje, što glavnica, što kamata", rekao je Nedimović.

Kako kaže, to su ozbiljne stvari i cifre i o tome će se u narednom periodu raditi sa Ministarstvom finansija kako bi se rešio problem.

"Spekulisalo se sa prinudnom naplatom i oduzimanjem oranica. To uopšte nije tačno. To su bile prinudne naplate po osnovu PDV-a, ali to je druga stvar", rekao je Nedimović.

On je dodao da će biti reformisan sistem penzijskog i invalidskog osiguranja u poljoprivredi.

On je tokom razgovora sa poljoprivrednicima primetio da su poljoprivredne penzije veoma male, pošto je njihov prosek oko 10.500 ili 11.000 dinara.

"Zajedno sa Ministarstvom finansija radimo na tome da otpišemo dugove koji postoje za doprinose za zdravstveno osiguranje. Jer, neko ko nije imao pravo da se leči zato što nije platio - kako da mu naplatim kada nije ni imao pravo da se leči", kaže Nedimović.

Kada je reč o doprinosima za PIO, oko 40 odsto su glavnice, a 60 odsto su kamate.

"Nama je ideja i predlog Ministarstva poljoprivrede će biti da se otpišu kamate. A za glavnicu, ko bude želeo da uveže svoj staž, da mu se na duži vremenski period to omogući. Mi tu moramo da vodimo ozbiljne pregovore sa Ministarstvom finansija", istakao je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, paralelno sa tim je ideja da Ministarstvo poljoprivrede predloži izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 i 142/2014) u delu koji se odnosi na poljoprivredu.

"Da spram ekonomske vrednosti koju neko proizvede na svom gazdinstvu ima pravo da bira nekoliko grupa kako će plaćati svoj doprinos i da ne bude obavezno svima već da utvrdimo neki limit", rekao je Nedimović.

On je naveo i da su zakoni od pre desetak godina predviđali da se isto plaća za doprinose PIO, bez obzira da li neko ima hektar ili 100 hektara zemlje i ocenio da je to nelogično.

"Ali, uvrnutija situacija je da ako neko plaća 15 godina doprinose za PIO ima istu penziju, kao i onaj koji plaća 40 godina doprinose. Ne znam da je to negde postojalo, samo kod nas", rekao je Nedimović.

On je poručio da Ministarstvo poljoprivrede hoće da transformiše taj sistem i da će se truditi da reši postojeći problem.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.03.2017.
Naslov: Redakcija