Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou od 4 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 14. marta 2017. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i činjenicu da se inflacija od početka godine nalazi u granicama cilja od 3,0% ± 1,5 procentnih poena i da će u tim granicama ostati i u narednom periodu.

Međugodišnja stopa inflacije je u februaru iznosila 3,2%, u najvećoj meri kao posledica delovanja jednokratnih faktora. Kao i u drugim zemljama, rast potrošačkih cena bio je pre svega opredeljen oporavkom svetske cene nafte u drugoj polovini prethodne godine, ali i rastom cena voća i povrća, koji je bio veći od sezonski uobičajenog zbog nepovoljnih vremenskih prilika početkom godine. Da su inflatorni pritisci i dalje niski, ukazuje i bazna inflacija od 1,7% međugodišnje u januaru i februaru.

Izvršni odbor će i dalje pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnom okruženju koja nalažu opreznost, prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetske cene nafte. Divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka biće verovatno dodatno povećana do kraja godine, a time i neizvesnost po osnovu njihovog uticaja na globalne tokove kapitala. Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. aprila 2017. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.03.2017.
Naslov: Redakcija