Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O OBAVEZNIM ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA ODREĐENIH KATEGORIJA ZAPOSLENIH LICA U OBJEKTIMA POD SANITARNIM NADZOROM, OBAVEZNIM I PREPORUČENIM ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA KOJIMA PODLEŽU ODREĐENE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA: Pravilnik je stupio na snagu 26. januara 2017. godine. Frizeri i kozmetičari obavezni su da na svakih šest meseci urade sanitarni pregled na oboljenja kože, noktiju i dlake, vidljive sluzokože i tuberkuloze, rendgensko snimanje pluća, laboratorijski bris ždrela i nosa i laboratorijski pregled stolice


Od nedavno svi frizeri su obavezni da tokom sanitarnih pregleda odrade dodatne laboratorijske analize, što će ih koštati duplo više nego do sada.

- Nije mi jasno zašto su sada uvedeni dodatni pregledi. Ranije su frizeri odlazili samo na pregled ruku i pluća, a od sada će biti obavezan i bris grla i nosa, kao i analiza uzorka stolice. Ipak naš posao nije vezan za hranu ili nešto delikatnije, zbog čega bi bila potrebna ovolika predostrožnost - smatra frizerka L. Nikolić.

Ona dodaje da će sadašnji pregledi gotovo duplo poskupeti i pita se šta rezultati obavljenih analiza mogu da im donesu.

- Šta sad to znači? Da ako analize pokažu da imam neku bakteriju u nosu ili grlu, neću moći da radim - pita se L. Nikolić.

Ova promena, međutim, deo je Pravilnika o obaveznim zdravstvenim pregledima određenih kategorija zaposlenih lica u objektima pod sanitarnim nadzorom, obaveznim i preporučenim zdravstvenim pregledima kojima podležu određene kategorije stanovništva ("Sl. glasnik RS", br. 3/2017).

U njemu se detaljno navodi da su za frizere obavezni pregledi na oboljenja kože, noktiju i dlake, vidljive sluzokože i tuberkuloze, rendgensko snimanje pluća, laboratorijski bris ždrela i nosa i laboratorijski pregled stolice, a ovakvi sanitarni pregledi rade se na svakih šest meseci.

Prve kazne su, navodno, već počele.

- Koleginici je nedavno došla inspekcija i uručila joj kaznu jer je na zdravstvenom pregledu odbila da skrati nokte - navodi ova frizerka.

PRAVILNIK O OBAVEZNIM ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA ODREĐENIH KATEGORIJA ZAPOSLENIH LICA U OBJEKTIMA POD SANITARNIM NADZOROM, OBAVEZNIM I PREPORUČENIM ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA KOJIMA PODLEŽU ODREĐENE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA ("Sl. glasnik RS", br. 3/2017)

Član 11

Zdravstveni pregledi lica zaposlenih na poslovima pružanja higijenske nege i ulepšavanja lica i tela i poslovima pružanja nemedicinskih estetskih intervencija kojima se narušava integritet kože (javna kupališta, "wellness" centri, berberske, frizerske, maserske, pedikirske, manikirske, kozmetičke usluge, kao i usluge depilacije, tetovaže, pirsinga i sl.) kao i na poslovima proizvodnje kozmetičkih sredstava, obuhvata:

1) pregled doktora medicine na gnojna, gljivična i parazitarna oboljenja kože, nokti i dlake, vidljive sluzokože i tuberkulozu pluća;

2) rendgensko snimanje pluća ako postoje kliničke i epidemiološke indikacije;

3) laboratorijski pregled brisa ždrela i nosa na Staphylococcus aureus, koagulaza pozitivan;

4) laboratorijski pregled stolice na Salmonellae i Shigellae;

5) laboratorijski pregled stolice na crevne protozoe (Lamblia intestinalis, Entamoeba histolytica).

Zdravstveni pregledi lica iz stava 1. ovog člana obavljaju se na šest meseci.

Izvor: Vebsajt Blic, Ana Ristović, 13.03.2017.
Naslov: Redakcija