Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA PO RADNOM ČASU ČEKA NOVU VLADU RS


Neophodno je da minimalna cena rada bude 140 dinara po radnom času, ocenio je Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije.

Pošto "tehnička Vlada" o tome ne može da odlučuje, on je izrazio nadu da će nova Vlada Republike Srbije imati razumevanja za zahtev radnika.

U septembru 2015. godine imali smo razgovore oko minimalne cene rada i nismo našli zajedničko rešenje sa poslodavcima, a Vlada Republike Srbije je onda odredila da cena ostane ista, podsetio je Orbović.

On je istakao da su na prošloj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Samostalni sindikat i UGS Nezavisnost zajednički tražili da zarada bude 140 dinara po satu. Svi pokazatelji govore da bi minimalna cena rada trebalo da bude na toj visini. Nažalost, u međuvremenu su raspisani vanredni izbori i to neće moći da se reši dok traje tehnička Vlada, rekao je Orbović i dodao da će, po formiranju novog kabineta, to pitanje ponovo biti aktuelno.

"Možemo da govorimo o tome da li treba povećavati neke veće plate ili ne, ali kada su u pitanju minimalne zarade, jasno je da sa njima veoma teško može da se preživi i zbog toga mora da dođe do povećanja", ocenio je sindikalni lider.

Orbović je izrazio nadu da će imati razumevanja u novoj Vladi i rekao da je ovaj Socijalno-ekonomski savet, odnosno predstavnici Vlade koji su bili na sednici, podržao predlog dva reprezentativna sindikata.

Izvor: Vebsajt Danas, 13.03.2016.
Naslov: Redakcija