Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREKRŠAJIMA: SVI PODACI O NENAPLAćENIM PREKRšAJNIM KAZNAMA NALAZE SE U REGISTRU NEPLAćENIH NOVčANIH KAZNI KOJI JE POčEO DA RADI 1. JANUARA 2016. GODINE. KO NE IZMIRI DUGOVANJE NEćE MOćI DA PRODUżI VOZAčKU I SAOBRAćAJNU DOZVOLU


Ukoliko niste platili prekršajnu kaznu, ubuduće nećete moći da produžite vozačku dozvolu niti da registrujete automobil. Uvid u neizmirene obaveze prema državi zbog prekršaja svih građana odnedavno omogućava Registar neplaćenih novčanih kazni – centralizovana elektronska baza podataka u kojoj se čuvaju sve neplaćene kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom suda. Tako će svako ko je u ovom "specijalnom" Registru biti onemogućen da produži i dobije vozačku i saobraćajnu dozvolu kao i da registruje automobil, dok ne izmiri kaznu.

Ove informacije potvrđuje i predsednik Prekršajnog apelacionog suda, Zoran Pašalić.

"Ograničenja zbog nenaplaćenih novčanih kazni za sada se odnose na izdavanje saobraćajnih i vozačkih dozvola, a izmenama i dopunama Zakona o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013) to se može odnositi na još neka prava, ali ne ona koja garantuje Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav)", kaže Pašalić.

Ličnu kartu i pasoš, bez obzira na to da li imaju neizmirenu prekršajnu globu, građani će moći da izvade što je i Ustavom zagarantovano pravo. Dobra stvar za građane je i to što se u ovom registru neće evidentirati neplaćene kazne za gradski prevoz, računi za infostan, telefon, porez...

Ovaj registar nije novina u regionu – u Hrvatskoj je uveden 2014. godine.

"Građane Srbije je uplašilo da neće moći da registruju vozilo ili izvade dozvolu ukoliko ne plate porez odnosno druge fiskalne obaveze, jer je tako u zemljama zapadne Evrope, ali to kod nas neće biti slučaj", dodaje Pašalić.

On kaže da su 74 odsto svih novčanih kazni koje su izdate po prekršajnom nalogu građani izmirili u roku od osam do devet dana, čime su iskoristili mogućnost da kaznu plate u prepolovljenom iznosu i dodaje da od milion predmeta koliko se u prekršajne sudove Srbije slije godišnje, 62 odsto čine saobraćajni prekršaji.

Kada izmire dugovanja građani se odmah "skidaju" sa evidencije ovog registra. Oni koji plate kazne moći će da ostvare sva svoja prava, na primer da registruju automobil, čim uplata stigne u Prekršajni sud.

Svi prekršajni sudovi su sada umreženi i povezani sa ostalim institucijama.

"To je jedinstveni sistem evidencije, koji je startovao od 1. januara 2016. godine, tako da će se tačno znati kretanje svakog predmeta po fazama postupka. Predsednici sudova će dodirom na dugme imati uvid u rad sudija i sudske uprave. Prekršajni sudovi, tužilaštva, policija i određene inspekcije imaće pristup ovoj bazi podataka", kaže Pašalić.

Takođe, građani Srbije moći će da svakog trenutka provere koliko novca duguju po neplaćenim kaznama. Kazne se ne odnose samo na saobraćajne, već na sve izrečene prekršaje.

Pomoću aplikacije "portal Ministarstva pravde", svako će imati uvid u to da li se nalazi u Registru neplaćenih novčanih kazni. Unosom imena, prezimena i jedinstvenog matičnog broja u prazna polja aplikacije, svi će moći da vide da li imaju neki neplaćeni prekršaj, ali i da dobiju instrukcije za uplatu kako bi izmirili obaveze.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 14.01.2016.
Naslov: Redakcija