Zastava Bosne i Hercegovine

POSTIGNUTI SPORAZUM IZMEĐU AKS I MINISTARSTVA PRAVDE NIJE OTKLONIO NEUSTAVNOST I SUPROTNOST SA OSNOVNIM SISTEMSKIM ZAKONIMA?


Pred sutrašnju Skupštinu Advokatske komore Beograda i dan posle Skupštinu komore Srbije među advokatima iznova postaje "vruće". Preko stotinu advokatskih kancelarija u Beogradu potpisalo je predlog da Advokatska komora Beograda ne prihvati sporazum koji su postigli Advokatska komora Srbije i ministarstvo pravde, saznaje "Blic".

Do 14 časova njih 129, među kojima su i zvučna imena beogradske advokature, potpisalo apel kojim se zahteva da se na Skupštinu Advokatske komore Beograda stavi na glasanje predlog kojim se odbija sporazum sa ministarstvom. Potom sa izglasanim stavom nastupa i u petak na Skupštini Advokatske komore Srbije.  

U predlogu u koji je “Blic” imao uvid traži se od nadležnih državnih organa da utvrde osnovanost ili neosnovanost indicija i sumnji u postojanje korupcije prilikom imenovanja javnih beležnika i uvođenja javno beležničke službe.  

Kako se dodaje, Advokatska komora Beograda treba da istraje na svojoj inicijativi pred Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti propisa koji su doneti u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2014. godine a odnose se na javno beležničku službu.


Među zahtevima je i da Minisarstvo finansija hitno ispuni dogovor postignut sa predstavnicima advokature o smanjenju poreskih obaveza advokata za 2014. godinu u dogovorenoj visini.


Beogradski advokati smatraju da ne treba prihvatiti postignuti sporazum timova Komore Srbije sa ministarstvom i to u delu koji se odnosi na izmene i dopune - Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.

Kako se ističe postignuti sporazum nije otklonio neustavnost i suprotnost sa osnovnim sistemskim zakonima. 

Izvor: www.blic.rs, Ž. Jevtić

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: