Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSEDNIK SKUPŠTINE AP VOJVODINE IMENUJE RADNO TELO ZA PISANJE STATUTA


Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da će imenovati stručno radno telo koje bi trebalo da piše novi tekst Statuta Vojvodine i naglasio da je realno očekivati da se pisanje teksta Statuta može okončati za mesec do mesec i po dana.

Pastor je rekao Tanjugu da očekuje da će u martu "na stolu" biti akt koji se posle toga može razmatrati i usvajati prvo dvotrećinskom većinom u Skupštini AP Vojvodine, a zatim u republičkom parlamentu.

Prema njegovim rečima, posle dobijanja "zelenog svetla" od strane republičkog parlamenta, Statut može biti proglašen do 6. juna, kako je naloženo odlukom Ustavnog suda.

"Želim da reagujem na neke špekulacije vezane za način usvajanja Statuta. Bez obzira da li će se usvajati novi tekst ili će se usvajati izmene i dopune postojećeg teksta, ne postoji razlika u smislu potrebne parlamentarne većine i uvek je potrebna dvotrećinska većina", rekao je Pastor, navodeći da je iz tog razloga jako važno da postoji širok konsenzus oko pisanja teksta Statuta i sadržine tog teksta.

Izvor: Tanjug